Fastfoody, dania gotowe i pieczone w tłuszczu słodkości często zawierają kwasy tłuszczowe trans, które powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Dla twoich naczyń i serca są one bardziej szkodliwe od cholesterolu. W 2003 roku w Danii ustawowo obniżono ich udział w tłuszczach spożywczych do 2%. Między innymi dzięki temu udało się obniżyć śmiertelność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego aż do 70%. Na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego badacze z Uniwersytetu Kalifornii w San Diego opisali szkodliwy wpływ tych tłuszczów na mózg. 1000 ochotników pokazano kolejno 104 karty z zapisanymi wyrazami. Mieli oni ocenić, czy pojawiające się każdorazowo słowo już wystąpiło, czy jeszcze nie. Wyniki badania porównano ze spożyciem tłuszczów trans przez uczestników. Kto zjada ponad 1,3 g takich tłuszczów dziennie, popełniał w teście błąd.
Beate Rossbach radzi: Weź sobie to ostrzeżenie do serca. Kierowniczka badania, dr Beatrice Golomb, sformułowała je na kongresie następująco: „Tłuszcze trans przedłużają przydatność produktu do spożycia. Ale skracają czas życia konsumenta”. Zrezygnuj z dań gotowych, gotuj samodzielnie tak często, jak to tylko możliwe. Największe ilości tych szkodliwych tłuszczów znajdują się tradycyjnie w produktach spożywczych smażonych w głębokim tłuszczu, gotowym cieście francuskim i gotowych zupach.
tłuszcze trans, pamięć, demencja, Alzheimer, tłuszcze spożywcze