Pysznie i pięknie, czyli jak kakao wygładza zmarszczki

dr Ulrich  Fricke

dr Ulrich Fricke

8 czerwca 2020

„Piękno wymaga poświęceń” – na szczęście możemy już zapomnieć o tym zdaniu. Wystarczy tylko pić kakao. Dowodzi tego badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Seulu w Korei Południowej, którego wyniki opublikowano na łamach magazynu Journal of Nutrition.

str. 7 dół AdobeStock_139031140

Zmarszczki

Jego uczestniczki – łącznie 100 kobiet w wieku od 43 do 88 lat – piło codziennie przez pół roku albo napój kakaowy (zawierający 320 mg flawonoidów) albo napój kontrolny bez flawonoidów. Struktura zmarszczek w ich skórze (a zwłaszcza tak zwanych kurzych łapek w kącikach oczu) zmniejszyła się na skutek picia kakao o 9 punktów procentowych, zaś w grupie kontrolnej – tylko o 1 punkt procentowy. Dzięki kakao skóra stała się również znacznie elastyczniejsza.

Co możesz zrobić: Zawarte w kakao flawonoidy działają przeciwutleniająco i mogą tym samym zapobiegać uszkodzeniom skóry powstałym w wyniku działania światła. Wytworzone przemysłowo kakao i czekolada z supermarketu zawierają jednak tylko niewiele flawonoidów. Są one usuwane w procesie wytwarzania. W specjalistycznych sklepach można jednak kupić różne rodzaje kakao bogate we flawonoidy. Kakao w proszku o wysokiej ich zawartości można również kupić w aptece.

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów