Gorysz miarz należy do rośliny selerowatych (Apiaceae) i przypomina z wyglądu dzięgiel. Może osiągać do 1 metra wysokości i rośnie w formie gęstych bylin. Ma owalne, trzysieczne liście, które są zielone po obu stronach. Kwitnie od lipca do sierpnia, a jego małe białe lub bladoróżowe kwiaty tworzą duże, płaskie parasole. Ta roślina lecznicza pachnie bardzo intensywnie – zapach przypomina seler naciowy i marchewkę.
Do celów leczniczych stosuje się tylko brązowe, skręcone kłącza z odnogami. W tym celu najpierw kroi się go w drobne plastry, a następnie suszy.
Najważniejsze substancje zawarte w goryszu:
olejki eteryczne zawierające duże,
stężenie terpenów,
garbniki,
gorycze,
flawonoidy,
furanokumaryny,
żywice.
Gorysz zawdzięcza swoją nazwę substancji, która zalicza się do związków goryczowych. Jego ostry smak pochodzi z olejku eterycznego, który składa się w 95% z terpenów. Mają one silne działanie antybakteryjnie, hamują rozwój stanów zapalnych i wspierają układ odpornościowy. Jednocześnie olejek eteryczny ma działanie wykrztuśne, a tym samym ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. Gorycze mają na ogół działanie ożywiające, pobudzające apetyt i trawienne.
Gorysz miarz:
wspiera trawienie,
zwalcza zapalenia,
obniża gorączkę,
działa wykrztuśnie,
wzmacnia organizm,
ożywia i pobudza.
Gorysz jest rośliną alpejską, dlatego w starożytności nie był jeszcze znany lekarzom. Odkryto go w średniowieczu, a ceniła go szczególnie Hildegarda z Bingen. „Gorysz jest ciepły i dobry na gorączkę” – pisała, wspominając rozgrzewające właściwości rośliny, która tym samym świetnie wzmacniała odporność na choroby zakaźne. Zwolennicy medycyny Hildegardy zalecają wino goryszowe jako lekarstwo na grypę i zapalenie płuc. W regionie alpejskim legenda głosi, że gorysz pomaga „mistrzowi osiągnąć mistrzostwo”, dlatego też roślina lecznicza nazywana była również żeń-szeniem zachodu.
Gorysz pomoże na:
infekcje grypopodobne,
niestrawność,
wzdęcia,
kaszel,
gorączkę,
nadmiar wydzieliny,
osłabienie (związane z wiekiem).
Skuteczność goryszu w powyższych dolegliwościach, choć udowodniona empirycznie, nie została jeszcze udowodniona naukowo. Być może jest to jeden z powodów, dla których roślina lecznicza popadła nieco w zapomnienie.
Na wszelki wypadek nie należy zbierać tej rośliny samemu, ponieważ łatwo można ją pomylić z wysoce trującym szalejem jadowitym.
Zalej jedną lub dwie łyżeczki goryszu filiżanką wrzącej wody i pozostaw na 10 minut do naciągnięcia. Następnie odcedź. W razie potrzeby można pić do 3 filiżanek herbaty dziennie.
Do zakręcanego słoika wsyp garść suszonego goryszu i wymieszaj z wódką tak, by płyn przykrył korzenie. Pozostaw na 4 tygodnie, a następnie odcedź, przelewając do ciemnej butelki. W przypadku problemów trawiennych lub przeziębień należy przyjmować 20 kropli do trzech razy dziennie.
Rozdrobnić 1 łyżkę stołową korzeni w moździerzu, zalać 1/8 litra wina i pozostawić mieszankę na noc. Rano wlać ponownie 125 ml wina i odcedzić. W przypadku gorączki pić 50 ml trzy razy dziennie przed posiłkiem. Ważne jest, aby codziennie przygotowywać świeże wino.
W przypadku kaszlu lub zapalenia oskrzeli wsyp do dużej miski 2 łyżki stołowe posiekanego goryszu i zalej 1 litrem wrzącej wody. Pochyl się nad miską, przykryj głowę dużym ręcznikiem i wdychaj opary przez 10–15 minut.