Inca Inchi. W ten sposób za pomocą złota Inków ochronisz się przed zawałem serca i chorobą zwyrodnieniową stawów

Inca Inchi. W ten sposób za pomocą złota Inków ochronisz się przed zawałem serca i chorobą zwyrodnieniową stawów

dr Ulrich Fricke

21 września 2018

Dostępna dla nas oferta produktów spożywczych staje się coraz bardziej zróżnicowana. Egzotyczną nowością, którą być może odkryli już Państwo na półkach z olejami, jest Inca Inchi. Ze względu na barwę i wartościowe składniki odżywcze olej ten zwany jest też „złotem Inków”. Nazwa ta jest w pełni uprawniona. Dowodzą tego m.in. badania, które wykazały, że olej korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Poniżej dowiedzą się Państwo, jak włączyć ten produkt do codziennego użytku.

Inca Inchi. W ten sposób za pomocą złota Inków ochronisz się przed zawałem serca i chorobą zwyrodnieniową stawów

Olej pozyskiwany jest z nasion orzecha Inków (Plukenetia Volubilis). Jego zapach i smak przypomina świeżą, zieloną fasolę. Ta wilczomleczowata roślina pochodzi z amazońskiego tropikalnego lasu deszczowego i jest tam używana już od tysięcy lat.

Olej z Inca Inchi jest wyjątkowo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla nas najważniejsza jest wysoka zawartość kawasów omega 3, ponieważ w dzisiejszej diecie wielu osobom brakuje tego składnika.

W jaki sposób kwasy omega 3 chronią przed chorobami serca i układu krwionośnego:

  • Obniżają poziom tłuszczów we krwi

  • Rozrzedzają krew

  • Polepszają ukrwienie

  • Zapobiegają zaburzeniom rytmu serca

  • Przeciwdziałają stanom zapalnym

Te cechy sprawiają, że olej stanowi idealny środek zapobiegawczy przed zawałem serca i udarem. Również w przypadku chorób reumatycznych i chorób zwyrodnieniowych stawów olej łagodzi stany zapalne i bóle. Nazwę Inca Inchi wymawia się jak „inka inszi”. Olej ten znany jest również pod nazwą Sacha Inchi („satsza inszi”), a w 50% składa się z roślinnego kwasu tłuszczowego omega 3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA).

Już pół łyżki stołowej oleju pokrywa dzienne zapotrzebowanie

Państwa organizm nie jest jednak w stanie bezpośrednio przyswoić kwasów omega 3. Muszą one najpierw zostać przetworzone w komórkach na faktycznie działające kwasy omega DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Czy ta przemiana się powiedzie zależy w znacznej mierze od zawartości kwasów omega 6 w produkcie spożywczym. Obowiązuje przy tym zasada: im mniej kwasów omega 6, tym lepiej. I tak właśnie jest w przypadku Inca Inchi. Olej ten zawiera znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż 6.

Ale nawet w idealnych warunkach jedynie 20% ALA zostaje przekształconych w DHA lub EPA. Mimo to Inca Inchi odpowiednio pokrywa Państwa zapotrzebowanie na te tłuszcze. Świadczy o tym następujące obliczenie: aby zapobiec chorobom serca, zalecane jest przyjmowanie 250-500 mg DHA lub EPA dziennie. Skoro ok. 20% kwasów jest przetwarzana, to wymagana ilość może zostać dostarczona już w 5-10 ml Inca Inchi, a to odpowiada ok. połowie do jednej łyżki stołowej.

Zawartość dobrego cholesterolu HDL wzrasta o 30%

W międzyczasie pojawiły się pierwsze naukowe badania dotyczące Inca Inchi. W 2011 roku badacze z Uniwersytetu w Limie (Peru) opublikowali wyniki badania, w którym wzięło udział 25 osób dorosłych z podwyższoną zawartością tłuszczu we krwi. Osoby te przez 4 miesiące codziennie przyjmowały jedną łyżkę stołową Inca Inchi. Pod koniec badań zawartość tłuszczów we krwi uległa znacznej poprawie u wszystkich badanych.

Całkowita zawartość złego cholesterolu spadła o ok. 12%, a zawartość kwasów tłuszczowych nawet o 25%. Zawartość dobrego cholesterolu HDL, który chroni przez miażdżycą, wzrosła o 30%.

Dobra rada na zakończenie: jeśli chcieliby Państwo pokryć zapotrzebowanie na kwasy omega 3 z roślinnych źródeł, wówczas polecamy znacznie tańszy olej lniany. Zawiera on nawet więcej kwasów omega 3 (60%). Jednak wiele osób nie przepada za jego intensywnym smakiem. Jeśli należycie Państwo do tej grupy lub chcielibyście nieco poeksperymentować w kuchni, Inca Inchi stanowi idealną alternatywę.

Jak prawidłowo stosować Inca Inchi

  • Olej Inca Inchi do użytku w kuchni dostaniecie Państwo w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej kupować produkty z oznaczeniem fair trade.

  • W aptekach dostępne są kapsułki z oleju Inca Inchi jako suplement diety.

  • Wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju są wrażliwe na podgrzewanie, dlatego najlepiej stosować go jedynie do zimnych potraw, np. jako dressing do sałatek, do dipów, smoothies lub można po prostu codziennie spożywać łyżkę oleju w czystej postaci.

Składniki na smoothie Inca Inchi:

  2 pełne dłonie różnych jagód (świeżych lub mrożonych), 1 dłoń młodego szpinaku, 1 łyżka stołowa nasion Chia, 1 łyżeczka oleju Inca Inchi, 250 ml mleka.

Słowa kluczowe:
źródło omega 3

Więcej Artykułów