Prawie wszystkie przyprawy bożonarodzeniowe mają pozytywny wpływ przy problemach żołądkowo-jelitowych. Istnieje jednak jeszcze kilka ciekawostek na ich temat, które również warto poznać. Kiedy więc w twoich ustach będą rozpuszczały się gwiazdki cynamonowe, pierniczki i inne ciasteczka, będziesz mieć świadomość, że robisz coś dobrego dla swojego zdrowia!
Bożonarodzeniowe ciasteczka
Anyż, zwany również słodkim kminkiem, to suszone zielone nasiona biedrzeńca anyżu. Za typowy, przypominający anyżkowe cukierki zapach odpowiada olejek eteryczny anetol. W zależności od rodzaju anyżu może on pachnieć słodkoaromatycznie lub cierpko-pikantnie. Przyprawa taka jest przydatna przy ciasteczkach anyżkowych lub ciasteczkach typu pepernoot.
Imbir lub korzeń imbiru ma cytrynowo-ostry smak. Zawsze znajduje zastosowanie przy wielu świątecznych wypiekach. Nie może go brakować w ciasteczkach imbirowych, piernikach (ang. gingerbread = imbirowy chleb) itd.
Kardamon należy do tej samej rodziny co imbir. Wykorzystuje się jego niedojrzałe nasiona z owoców. Przyprawa ta ma słodko-ostry smak i jest niezastąpiona przy wielu rodzajach ciasteczek, pierniczkach i ponczu. Łupinki kardamonu należy otwierać zawsze tuż przed użyciem. Dzięki temu nie utracisz jego cennego aromatu.
Nasiona kolendrypo wysuszeniu pachną cytryną i piżmem, mają również smak skórki pomarańczowej, cynamonu i gałki muszkatołowej. Mielone nasiona stosuje się do wielu świątecznych wypieków, np. w pierniczkach oraz piernikach akwizgrańskich.
MOJA PORADA
Przygotuj sobie herbatkę imbirową: obierz kawałek korzenia imbiru i odkrój z niego 5 cienkich plasterków, a następnie zalej je 250 ml wrzątku. Zostaw na 10–15 minut do naciągnięcia, następnie odcedź i dodaj odrobinę miodu oraz soku z cytryny. Pij niezbyt ciepłą. Herbatka ta pomaga zresztą również przy dolegliwościach ze strony stawów.
MOJA PORADA
Nasiona kolendry są bardzo wrażliwe na działanie światła i powietrza. Dlatego należy je zawsze przechowywać w ciemnym pojemniku i mielić tuż przed dodaniem do potrawy.
Gałka muszkatołowa występuje w formie mielonej lub w całości. Jest to nasiono znajdujące się we wnętrzu owocu muszkatołowca korzennego. Przyprawa ta nadaje charakterystyczny smak wypiekom, można ją dodać również do grzanego wina i grogu. Należy obchodzić się z nią oszczędnie, w przeciwnym razie jej mydlany posmak zdominuje potrawę. Zazwyczaj wystarczy tylko bardzo niewielka ilość.
MOJA PORADA
Nie używaj gotowej mielonej gałki muszkatołowej. Taka bowiem traci bardzo szybko swój aromat.
Goździki to suszone pąki kwiatów goździkowca korzennego. Mają lekko ostry smak i intensywny aromat – ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych (aż do 25%). Goździki dodajemy do pierników, trudno również z nich zrezygnować w grogu i różnych typach grzanego wina. Również należy dodawać je w bardzo niewielkich ilościach.
Piment to suszone niedojrzałe owoce korzennika lekarskiego. Ich smak przypomina połączenie goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i pieprzu. To doskonały dodatek do miodownika i wielu rodzajów piernika.
Szafran zawdzięcza swoją żółtą barwę naturalnemu barwnikowi – karotenowi. Do pieczenia wykorzystuje się zarówno szafran mielony, jaki całe nitki szafranu. Te ostatnie to najdroższa przyprawa świata. Nadają wielu potrawom naprawdę wspaniały smak. Szafran wynosi również na wyżyny smaku wszelkiego rodzaju wypieki.
Aby uzyskać 5 g tej przyprawy potrzebnych jest około 800 kwiatów szafranu. Nic więc dziwnego, że często oprócz kwiatów do opakowań wkłada się również inne części rośliny.
Dodaj niewielką ilość przyprawy do ciepłej wody lub ciepłego mleka. Jeżeli płyn natychmiast zabarwi się na brązowawy lub głęboko żółty kolor, nie mamy do czynienia z oryginalnym szafranem. Prawdziwy szafran musi pływać w ciepłym płynie przez co najmniej 10 do 15 minut, zanim nada mu swój kolor. Ponadto prawdziwe nitki szafranu nawet po kilku minutach w płynie nie powinny utracić swojego czerwonawego koloru. „Podróbki” tracą kolor już po kilku minutach i blakną. Szafran można również podać testowi smakowemu. Prawdziwy szafran pachnie słodko, ale wykazuje lekko gorzkawy smak. „Podróbka” ma nie tylko słodki zapach, ale również smak.
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy), zwany również badianem właściwym, to owoce zawsze zielonego drzewa z rodziny cytryńcowatych, o charakterystycznym gwieździstym kształcie. Nie jest on wprawdzie spokrewniony z anyżem, charakteryzuje się jednak podobnym, lekko przypominającym anyżkowe cukierki, zapachem. Po zmieleniu lub rozgnieceniu w moździerzu przyprawa ta nadaje się doskonale do pierników i ciastek typu pepernoot. Nadaje również świąteczny aromat herbacie i grzanemu winu. Do wina można dodać całe owoce, zagotować i usunąć je dopiero przed podaniem.
Wanilia to chyba najczęstszy aromat w świątecznej kuchni. Wykorzystuje się zazwyczaj tylko jej miękki miąższ, który należy wyskrobać z laski.
Cynamon produkuje się z suszonej kory cynamonowca. Laski cynamonu wytwarza się z cynamonu cejlońskiego, wsuwając w siebie nawzajem kilka warstw takiej kolory. Cynamon taki doskonale nadaje się do ponczu i grzanego wina. Cynamon mielony to cynamon chiński lub z Padangu, jest on ciemniejszy, bardziej aromatyczny, ale jednocześnie nieco bardziej gorzki. Nie może zabraknąć go w ciasteczkach cynamonowych.
MOJA PORADA
Laskę wanilii – w całości lub po zmieleniu – możesz wymieszać z cukrem. Uzyskasz w ten sposób cukier waniliowy domowej roboty!
Prozdrowotne działanie wspomnianych przypraw znajdziesz w poniższej tabeli:
przyprawa |
wpływ na zdrowie |
anyż |
poprawia nastrój, pomaga zredukować frustrację i stres, rozrzedza wydzielinę przy przeziębieniu, poprawia procesy trawienne, działa afrodyzująco |
korzeń imbiru |
rozgrzewa od wewnątrz, dostarcza energii, chroni przed przeziębieniami, poprawia trawienie, pomaga przy mdłościach i wymiotach związanych z ciążą i chorobą lokomocyjną, hamuje stany zapalne stawów, łagodzi bóle stawów |
kardamon |
działa lekko antybiotyczne, pomaga przy wzdęciach i uczuciu pełności, usuwa nieprzyjemny zapach z ust |
nasiona kolendry |
wspiera wytwarzanie soków żołądkowych, chroni przed wzdęciami i uczuciem pełności, rozluźnia skurcze żołądka i jelit, uspokaja przewód pokarmowy, rozrzedza wydzielinę, w niewielkich ilościach poprawia nastrój, duże ilości uspokajają i pomagają zasnąć, łagodzi dolegliwości ze strony stawów i stany zapalne |
gałka muszkatołowa |
w niewielkich ilościach poprawia nastrój, wzmacnia oskrzela, pomaga przy biegunce, działa afrodyzująco, w dużych ilościach wykazuje działanie narkotyzujące |
goździki i olejek goździkowy |
należy do najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, łagodzi stany zapalne i bóle, obniża krzepliwość krwi, zmniejsza bóle stawów, zakwasy, pomaga przy naciągniętych mięśniach |
szafran |
pomaga zasnąć i przespać całą noc, łagodzi kolki żołądkowo-jelitowe, napady kaszlu, stany zapalne, dolegliwości ze strony stawów, mdłości i wymioty, wzmacnia nerwy, poprawia nastrój |
wanilia |
pozwala pozbyć się zmęczenia i wyczerpania, uspokaja, wzmacnia nerwy, wspiera pracę nerek, poprawia nastrój, działa afrodyzująco |
cynamon |
obniża poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie, wzmacnia przewód pokarmowy, zmniejsza skurcze, łagodzi dolegliwości bólowe, poprawia ruchomość stawów, poprawia ukrwienie, poprawia nastrój |