Acerola wyróżnia się ogromną zawartością witaminy C. Wyjaśniamy, jak jeszcze wspomaga ona Twoje zdrowie, i jak możesz to wykorzystać.
Indianie nazywali ją „azarole”, co oznacza „mały, śliczny i użyteczny owoc”. Już pierwotni mieszkańcy Ameryki Środkowej docenili jej korzystne dla zdrowia właściwości.
Acerola pochodzi z meksykańskiego półwyspu Jukatan. Dziś uprawiana jest w Teksasie, Meksyku, Panamie, Brazylii, Gwatemali i na Jamajce. Owoce rosną na krzewie lub drzewie o wysokości 1-3 m.
Owoce są podobne do wiśni. Mają podobną średnicę (1-3 cm), są okrągłe i żółtopomarańczowe lub czerwone. Na tym kończy się jednak ich podobieństwo. Acerola należy do rodziny malpigiowatych.
Zbiory odbywają się do czterech razy w roku. Ponieważ owoce są niezwykle soczyste, a ich skórka bardzo cienka, nie można ich zbyt długo przechowywać. Już 3-5 dni po zbiorze zaczynają się psuć.
Acerola jest uprawiana w Ameryce Środkowej. U nas w kraju można ją kupić pod postacią soku.
W związku z tym kupno ich w Polsce jest właściwie niemożliwe.
Mimo to nie musimy rezygnować z dobrodziejstwa zdrowotnego, jakie oferują. Owoce aceroli możemy kupić pod postacią soku lub proszku, ewentualnie suszone, doskonałe jako dodatek do muesli. Należy ich szukać w sklepie ze zdrową żywnością. Warto je wdrożyć do swojej diety. Zawarte w nich substancje odżywcze to solidna porcja zdrowia dla Twojego organizmu.
Acerola zawiera ponad 40 razy więcej witaminy C niż pomarańcza i tym samym należy do najbardziej bogatych w tę witaminę owoców na świecie. W 100 g soku z aceroli znajduje się nie mniej i nie więcej jak 1078,5 mg witaminy C.
Dla porównania: zawartość witaminy C w innych sokach (mg w 100 ml) |
- sok z aceroli: 1078,5 - sok jabłkowy: 7,4 - sok z ananasa: 12,5 - sok wieloowocowy: 55 - sok pomarańczowy: 35 |
Musisz wiedzieć, że Twoje ciało nie potrafi samodzielnie wytwarzać witaminy C. Dlatego należy pamiętać, iż konieczne jest codzienne przyjmowanie 100 mg tej witaminy wraz z pożywieniem.
Typowymi objawami jej niedoboru są osłabienie tkanki łącznej, kiepsko gojące się rany i zwiększona podatność na infekcje. A czasami jedynie uczucie zmęczenia i wyczerpania.
Jakie zadania ma witamina C w Twoim organizmie
Wspomaga liczne procesy metaboliczne
Stymuluje układ odpornościowy
Neutralizuje wolne rodniki
Wspomaga dojrzewanie czerwonych krwinek i przyswajanie żelaza
Witamina C ma ponadto działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że przechwytuje wolne rodniki, które niszczą komórki oraz są współodpowiedzialne za choroby naczyń i nowotwory.
Tak wykorzystasz acerolę |
Preparaty z aceroli kupisz w dobrze zaopatrzonych marketach, drogeriach, aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością jako: - sok, np.: Ekamedica, Zielona Tłocznia, Symbio - składnik muesli, np.: Verival - tabletki, np.: Sanbios, Puritan's Pride - proszek, np.: Sanbios, Biogeneza |
Działanie antyoksydacyjne wykazują zawarte w aceroli wtórne substancje roślinne, jak na przykład flawonoidy. Ponadto cechuje się obecnością prowitaminy A, witamin B1 i B2, minerałów i błonnika.
Witamina B1, zwana również tiaminą, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Twój organizm potrzebuje jej do pozyskiwania z pożywienia węglowodanów i przetwarzania ich w energię.
Również witamina B2 ma istotną funkcję w procesach przemiany materii. Twój organizm potrzebuje jej do przekształcania glukozy i kwasów tłuszczowych w energię.
A prowitamina A dba o piękne włosy, skórę i paznokcie.
Żelazo bierze udział w transporcie tlenu w organizmie. Wapń wzmacnia Twoje kości, wspomaga trawienie i jest istotny dla przekazywania impulsów w mięśniach i nerwach.
Największy udział w minerałach występujących w aceroli ma potas. Jego zadaniem jest rozszerzanie naczyń krwionośnych i tym samym odciążanie Twojego układu sercowo-naczyniowego, wskutek czego ciśnienie krwi obniża się. Codziennie z pożywieniem należy przyjąć około 3 g tego pierwiastka. 100 ml soku z aceroli zawiera natomiast około 70 g.
Zawarte w aceroli pektyny przyczyniają się do wolniejszego wchłaniania zawartego w pokarmie cukru do krwi po posiłku.
Błonnik wspomaga prawidłowe przemieszczanie się treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, zapobiegając biegunkom, wzdęciom i zatwardzeniu.
PORADA Dodaj acerolę do soku owocowego lub muesli
Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że sok z aceroli dobrze komponuje się z innymi sokami owocowymi: winogronowym, jabłkowym, marakujowym, wiśniowym czy pomarańczowym. Wlej 2 łyżeczki soku z aceroli do 100 ml soku jabłkowego i całość rozcieńcz 300 ml wody mineralnej.
Porada: każdego ranka dodaj 2-3 łyżeczki sproszkowanej aceroli do muesli owocowego.
Ale uwaga! Bardzo duże ilości aceroli mogą powodować biegunkę. Nie należy zatem przesadzać z jej ilością.
Poniżej przedstawiamy pysze smarowidełko kanapkowe „gruszka z acerolą”. A oto i przepis:
Idealny przy przeziębieniu sok z aceroli i czarnego bzu
Potrzebujesz:
- 250 ml soku z czarnego bzu
- 20 ml soku z aceroli
- 2 goździki
Przygotowanie:
Wymieszaj oba soki z goździkami i przez chwilę podgrzej. Zostaw na 5 minut do naciągnięcia. Odcedź. Pij na ciepło.
Pasta kanapkowa gruszkowo-acerolowa
Potrzebujesz:
- 2 gruszki
- 1 cebula dymka
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki soku z aceroli
- 3 łyżki sera świeżego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Czosnek pokrój w cienkie krążki. Oberwij listki bazylii. Gruszki, liście bazylii i czosnek zmiksuj z 3 łyżkami soku z aceroli i 3 łyżkami świeżego sera. Dopraw według upodobania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka pasta kanapkowa smakuje wybornie na upieczonym chlebie.
Smacznego!