31 października młodzi ludzie świętują Halloween, czyli wigilię Wszystkich Świętych. Symbolem tego święta, które przybyło do nas z Ameryki, jest dynia. Co więcej, wtedy właśnie jest na nią sezon. Dynia nie jest tylko warzywem dekoracyjnym. Od skórki, aż po pestki jest pełna zdrowych substancji odżywczych.
WARZYWO MIESIĄCA
Miąższ, pestki i olej z pestek dyni zawierają:
witaminy A i C,
minerały takie jak wapń, żelazo, magnez i miedź,
błonnik wspierający trawienie,
beta-karoteny chroniące komórki.
Dynia wzmacnia również odporność, wspiera regenerację komórek, funkcjonowanie systemu nerwowego oraz serca. Jednocześnie owoce dyni chronią komórki przed atakami agresywnych wolnych rodników i dzięki wysokiej zawartości wapnia działają odwadniająco i moczopędnie. Dodatkowo dynia dba o naszą linię, ponieważ 100 g miąższu to jedynie 26 kalorii. Jak wykorzystać wszystkie zalety dyni? Przepis jest prosty.
Składniki:
1 niewielka dynia Hokkaido
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mleka kokosowego
1 ząbek czosnku, 1 cebula
mielony imbir, sól, pieprz
Przetnij dynię na pół, oczyść środek i nie obierając ze skórki potnij na mniejsze kawałki. Uduś dynię w bulionie warzywnym, dodając cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek oraz odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj mleka kokosowego i gotuj przez 20 minut. Zmiksuj zupę blenderem na krem i dopraw do smaku.