Prawie każdy „guru żywienia” ma własne typy, jeśli chodzi o dietę, która ma wspomóc układ krążenia. Ale czego naprawdę dowodzą solidne badania naukowe?
Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (US American Society of Cardiology) rozważyli tę kwestię w swoim czasopiśmie z sierpnia 2018 roku. W związku z tym udowodniono wyraźnie pozytywne właściwości nasion roślin strączkowych, grzybów, kwasów tłuszczowych omega-3 z tranu lub tłuszczów roślinnych (np. olej lniany, olej z orzechów włoskich), kawy i herbaty (do czterech filiżanek dziennie, bez cukru).
Beate Rossbach radzi: Oprócz tego wykazu pozytywnych produktów eksperci zidentyfikowali również te, które są szkodliwe dla serca. Na górze listy znajduje się cukier. Nie powinno się jeść więcej niż 20-25 g dziennie. Należy zwrócić szczególną uwagę na cukier ukryty w gotowych daniach. Należy całkowicie unikać napojów zawierających cukier.