W czasopiśmie Nutrients w czerwcu bieżącego roku ukazał się artykuł dotyczący wpływu rodzaju diety na ryzyko cukrzycy ciążowej. Jest to trzeci rodzaj cukrzycy obok typu 1 i typu 2.
Cukrzyca ta dotyka wyłącznie kobiety i wyłącznie w trakcie ciąży. Nie tylko osoby chorujące na cukrzycę mają ją w trakcie ciąży. Okazuje się, że zdrowe osoby również, i po porodzie cukrzyca ciążowa mija. Obecnie nie znamy przyczyny występowania tego rodzaju cukrzycy u osób zdrowych. Wyniki wspomnianego artykułu wskazują, że zarówno dieta śródziemnomorska, jak i dieta DASH obniżają ryzyko wystąpienia tego rodzaju cukrzycy między 15-38%. Obie diety zawierają dużą ilość warzyw i opierają się na produktach nieprzetworzonych. Dostarczają wielu składników odżywczych i zapobiegają niedoborom minerałów i witamin w organizmie.
Dieta śródziemnomorska opiera spożycie tłuszczu na oliwie z oliwek, która zawiera dużo kwasów omega 3 działających przeciwzapalnie. Dieta DASH jest dietą niskotłuszczową, w której zaleca się spożywanie chudych produktów mlecznych.
Dodatkowo w badaniu zaobserwowano, że częste spożycie ziemniaków, mięsa i białka zwierzęcego pochodzącego z innych źródeł niż mięso wiązało się ze zwiększeniem ryzyka cukrzycy ciążowej. Nie tylko dieta wpływa na częstość zachorowania, również wpływ ma tryb życia, a dokładniej sposób spędzania wolnego czasu. Wyniki potwierdzają, że aktywność fizyczna stosowana przed ciążą zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania nawet o 30%.