Czy wiesz, że witamina D zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 80%?

Beate Rossbach

Beate Rossbach

19 czerwca 2020

Potwierdzają to najnowsze badania. Okazuje się, że ryzyko zachorowania na cukrzycę było znacznie niższe, jeśli pacjenci dbali o suplementację witaminy D.

str. 17 Fotolia_202353028_Subscription_Monthly_XL

AKTUALNOŚCI

Jeśli wartość witaminy D we krwi przekraczała 30 ng/ml, ryzyko zachorowania na cukrzycę było około 65% niższe niż przy wartościach poniżej 30 ng/ml. Dla wartości powyżej 50 ng/ml ryzyko było nawet o 80% niższe. Wiadomo, że witamina D poprawia działanie insuliny w organizmie i dlatego może obniżać poziom cukru we krwi.

Korzystajmy więc z lata, aby naładować baterie przed zimą. Twoje ciało potrzebuje światła słonecznego, aby samemu wyprodukować witaminę D. Promienie słoneczne zimą nie są już tak silne. Możesz również zbadać poziom witaminy D we krwi (koszt badania to około 100 zł). W razie potrzeby możesz zastosować preparat z witaminą D (ok. 1000 j. m. dziennie, kupisz bez recepty w aptekach).

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów