Dobry cholesterol to dobry cukier

Sprawa z cholesterolem (czyli tłuszczem) jest dosyć skomplikowana. Istnieje tylko jeden rodzaj cholesterolu, ale we krwi występuje on pod postacią lipoprotein o niskiej lub wysokiej gęstości. Taki „luźniej” upakowany cholesterol to LDL. Jeśli poziom LDL we krwi jest zbyt wysoki, grozi to zawałem serca. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku gęsto „upakowanego” cholesterolu – HDL. Chroni on twoje serce i walczy z cukrzycą. HDL to dobry cholesterol.

Dobry cholesterol to dobry cukier

Tłuszcz nie zawsze taki zły, jak go malują

Dobry cholesterol poprawia spalanie energii w komórkach twojego ciała, czyli proces, który jest zaburzony u cukrzyków. Im wyższa wartość cholesterolu HDL, tym niższy jest poziom hemoglobiny glikowanej. Idealnie byłoby, gdyby udało ci się osiągnąć wartość 40 mg/dl lub wyższą. Jeśli uprawiasz sport wytrzymałościowy, osiągasz maksymalną wartość HDL. Przy okazji obniżasz poziom cukru w swojej krwi. Spot wytrzymałościowy pomaga więc bardziej niż wszelkie tabletki!

Prawidłowe odżywianie

Niestety, nie istnieje tabletka działająca jak HDL. Nie jest to zresztą konieczne, gdyż znajdziesz go pod dostatkiem w wielu produktach spożywczych. Takimi „HDL-owymi” bombami są:

- awokado

- oliwa z oliwek

- olej kokosowy

- olej słonecznikowy

- orzechy brazylijskie, nerkowca, makadamia

- jajka (w jakości bio)

- karp, pstrąg, flądra, sum, węgorz, sardynki, łosoś, śledź, makrela, tuńczyk.

Które produkty spożywcze podnoszą poziom złego cholesterolu w twojej krwi

- cukier (na podstawie skomplikowanego biochemicznie mechanizmu podwyższa twoje trójglicerydy, a na koniec cholesterol LDL)

- margaryna

- frytki

- produkty gotowe

- alkohol (podobnie skomplikowany mechanizm jak w przypadku cukru)

- chipsy ziemniaczane.

Dwa grzybki w barszcz?

Na pewno już zauważyłeś, że dieta uwzględniająca znaczne ilości cholesterolu HDL zawiera również niewiele węglowodanów, w większości te dobre. To również istotny krok w walce z cukrzycą.

Tłuste części z jedzenia hamują ponadto wchłanianie cukru w jelitach. Mechanizm ten pozwala również na obniżanie poziomu cukru we krwi.

MOJA WSKAZÓWKA

Staraj się utrzymywać poziom cholesterolu LDL w twojej krwi poniżej 100 mg/dl. Spróbuj podnieść poziom HDL w okolice 40 mg/dl. Prawidłowa dieta i sport pomogą tu bardziej niż jakiekolwiek tabletki – nie mając przy tym żadnych skutków ubocznych.

Uwaga

Jeśli palisz i masz nadwagę, musisz zwrócić ogromną uwagę na poziom swojego cholesterolu. Poziom LDL w żadnym wypadku nie może przekraczać 100 mg/dl – w przeciwnym razie prawie na pewno nabawisz się problemów z sercem. Jeśli już masz takie problemy, pozostało ci obniżać poziom LDL do mniej niż 70 mg/dl.

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów