Indeks glikemiczny określa przyrost cukru we krwi po spożyciu posiłku zawierającego cukier, czyli węglowodany. To kluczowa informacja dla cukrzyków, a także dla osób dbających o sylwetkę. Jeżeli weźmiesz pod uwagę te wskazówki dotyczące planowania diety, poziom cukru w Twojej krwi będzie się obniżał.
Obliczenie indeksu glikemicznego to skomplikowana matematycznie sprawa. Nie ma urządzenia, które by w tym pomogło. Naukowcy podali grupie testerów wybrane produkty spożywcze. Po 2h wnikliwie badano poziom cukru w ich krwi i porównywano dany produkt spożywczy z glukozą. Indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. A zatem liczba 100 jest wartością referencyjną. Inne produkty spożywcze o zróżnicowanym składzie, nieskładające się z czystej glukozy, będą miały indeks glikemiczny niższy niż 100. Dokładna wartość jest możliwa do ustalenia przy pomocy rachunku całkowego.
Indeks glikemiczny |
Dotyczy tylko tych produktów spożywczych, które zawierają węglowodany (czyli cukier). Zatem indeks glikemiczny wody, białka czy tłuszczów wynosi zero. Podobnie jest z mocnymi alkoholami, jak np. czysta wódka. |
Indeks glikemiczny niektórych produktów spożywczych
Glukoza |
100 |
Czekolada |
70 |
Piwo |
100 |
Ananas |
65 |
Chipsy ziemniaczane |
95 |
Ziemniaki w mundurkach |
65 |
Smażone ziemniaki |
95 |
Ryż pełnoziarnisty |
55 |
Biały chleb |
95 |
Wino słodkie do półwytr. |
55 |
Lemoniada |
95 |
Chleb pełnoziarnisty |
45 |
Coca-cola |
90 |
Jabłko |
35 |
Frytki |
90 |
Jogurt |
30 |
Cukier spożywczy |
70 |
Soczewica |
30 |
Gotowana marchew |
70 |
Cebula |
15 |
Ketchup |
70 |
Orzeszki ziemne |
15 |
Rada lekarza: Wybieraj odpowiednie produkty spożywcze
Jedz możliwie dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym, a Twój poziom cukru we krwi spadnie.
Zanotuj!
Powyżej 70 - wysoki indeks glikemiczny
50 do 69 - średni indeks glikemiczny
Poniżej 50 - niski indeks glikemiczny
Bardzo rozsądnie postępujesz, jeżeli zwracasz uwagę na indeks glikemiczny spożywanych pokarmów. W takim wypadku Twój poziom cukru we krwi nie zmienia się gwałtownie, a Twoja trzustka nie musi wytwarzać aż tak dużo insuliny lub też nie ma konieczności przyjmowania dużej ilości leków. Przede wszystkim jednak o wiele rzadziej pojawiają się napady wilczego głodu – właśnie dlatego, że są one następstwem huśtawek poziomu cukru we krwi. Łatwiej wtedy zrzucić zbędne kilogramy, gdyż nie dochodzi do skoków poziomu cukru, a co za tym idzie, wyrzutów znacznej ilości insuliny.
Istotna jest nie tylko zawartość węglowodanów w produkcie (określa to wspomniany indeks glikemiczny), lecz również spożyta ilość tego produktu. Kilogram cebuli podniesie poziom cukru we krwi bardziej niż identyczna ilość cukru przemysłowego, jaka zmieści się na czubku noża. Dlatego oprócz indeksu glikemicznego istnieje jeszcze jedna wartość: obciążenie glikemiczne.
Obciążenie glikemiczne obliczamy, mnożąc indeks glikemiczny razy ilość węglowodanów w porcji. Wyniki mogą być zaskakujące: jedna kromka białego chleba (70 g) powoduje taki sam wzrost poziomu cukru we krwi jak 5 talerzy gotowanej marchwi (800 g). Dlatego wartości poziomu cukru należy kontrolować przy pomocy glukometru.
Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny produktów, ale nie bądź jego niewolnikiem. Nie musisz trzymać się żadnej specjalnej diety (dieta glyx, logi czy Montignac nie jest konieczna). Spożywaj duże ilości zdrowych tłuszczów (np. oliwy z oliwek czy oleju kokosowego), które znacznie obniżają indeks glikemiczny posiłku. Zanim zaczniesz odżywiać się z przestrzeganiem indeksu glikemicznego, pomyśl o Twoim bilansie energetycznym. Indeks glikemiczny ma wpływ na poziom cukru we krwi, ale nie na Twoją nadwagę. Osobiście zwracam uwagę na produkty o „dobrym” indeksie glikemicznym nie tylko ze względu na moją cukrzycę. Odżywiając się w ten sposób, mogę o wiele dłużej jeździć na rowerze, również po trudniejszych szlakach, niż wtedy, gdy jem dużo cukru i białego pieczywa.