Zapach choinki unoszący się w domu, szalejący za oknem śnieg, wydobywające się z kuchni aromaty przepysznych ciasteczek to dla wielu kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. W artykule napiszemy kilka słów o kardamonie i przedstawimy kilka ciekawych przepisów na kardamonki – ciastka z dodatkiem tej niezwykłej przyprawy. Zaczynajmy! Zapraszamy do lektury!
Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przepisów, warto jest wspomnieć, jakie właściwości posiada kardamon oraz dlaczego warto jest go stosować nie tylko od święta. Kardamon to przyprawa, która była znana już w starożytności. Chińczycy stosowali ją głównie ze względów prozdrowotnych. Jednakże to nie jedyne zalety tego typu produktu.
• Kardamon jest pomocny w przypadku zaparć.
• Ułatwia procesy trawienne.
• Zapobiega bólom brzucha.
• Jest stosowany w przypadku biegunek.
• Zawiera witaminy z grupy C, B6
• Jest bogaty w minerały. Takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk.
• Kardamon jest polecany w przypadku problemów z żołądkiem. Można stosować nie tylko przyprawę w postaci sproszkowanej, ale i olejek kardamonowy. Jest doskonały w połączeniu z miodem i wodą.
• Kardamon wzmacnia odporność.
• Warto jest go stosować w przypadku astmy. Wspiera płuca.
• Kardamon wykazuje właściwości rozkurczowe.
• Pomocny przy nieżycie nosa.
• Poprawia oddychanie.
• Kardamon odświeża oddech.
• Zwiększa potencję. Jako ciekawostkę warto dodać, że według hinduskiej tradycji olejek kardamonowy stosowano, aby poprawić jakość pożycia. Wierzono, także że, kardamon w połączeniu z jabłkami pomoże zdobyć ukochaną.
• Kardamon jest niezwykle skuteczny w walce z czkawką.
• Kardamon wspomaga odchudzanie.
• Stosowanie go wyrównuje cykl dobowy. Ułatwia zasypianie i wpływa pozytywnie na jakość snu.
• Zaleca się go przy cukrzycy i insulinooporności.
• Kardamon relaksuje, odpręża. Działa antystresowo. Dlatego, też wykorzystuje się go przy masażach.
• Poprawia wygląd skóry. Wygładza ją, pielęgnuje, ujędrnia.
• Kardamon jest stosowany, także w przypadku aromaterapii.