Tradycyjna medycyna chińska od 3000 lat zwraca szczególną uwagę na odżywianie. Traktuje bowiem odżywianie oraz oddychanie jako dwa jedyne źródła pozyskania energii (Qi). Ja sam również wiele eksperymentowałem z tą kuchnią. Jest ona bardzo dobrze strawna, unika także chemii. Jest więc pożytecznym narzędziem dla osób, które chcą utrzymać poziom cukru w swojej krwi w ryzach.
Pięć elementów chińskiej nauki o żywieniu nie ma nic wspólnego z fizyką. Chodzi tutaj o kierunki smaków. Każdy element wykazuje inne działanie na twój organizm. Jeśli chcesz komponować swoją dietę w sposób wyważony, w każdym z posiłków należy zawrzeć wszystkie 5 elementów.
Nazwa |
Smak |
Właściwość |
Działanie |
Przykłady |
Woda |
słony |
zmiękcza |
Przewodzi energię do góry |
Sos sojowy, sól, soczewica, parmezan, ryby, oliwki |
Drewno |
kwaśny |
zachowuje Twoje soki |
Wzmacnia i napina |
Twaróg, cytryna, ocet, pomarańcze, pszenica, kurczak |
Ogień |
gorzki |
wysusza |
Przewodzi energię w dół |
Mielona papryka, kakao, kawa, burak czerwony, rukola, żyto, ser owczy |
Ziemia |
słodki |
odżywia i daje energię |
Odpręża i harmonizuje |
Masło, pieczarki, śmietana, ziemniaki, jajka, mięso wołowe |
Metal |
ostry |
rozprasza energię |
Rozluźnia blokady |
Kurkuma, cebula, musztarda, pieczona gęś |