Kuchnia pięciu przemian w walce z cukrzycą

Dr med. Rainer  Limpinsel

Dr med. Rainer Limpinsel

15 września 2018

Tradycyjna medycyna chińska od 3000 lat zwraca szczególną uwagę na odżywianie. Traktuje bowiem odżywianie oraz oddychanie jako dwa jedyne źródła pozyskania energii (Qi). Ja sam również wiele eksperymentowałem z tą kuchnią. Jest ona bardzo dobrze strawna, unika także chemii. Jest więc pożytecznym narzędziem dla osób, które chcą utrzymać poziom cukru w swojej krwi w ryzach.

przyprawy str13

Pięć elementów

Pięć elementów chińskiej nauki o żywieniu nie ma nic wspólnego z fizyką. Chodzi tutaj o kierunki smaków. Każdy element wykazuje inne działanie na twój organizm. Jeśli chcesz komponować swoją dietę w sposób wyważony, w każdym z posiłków należy zawrzeć wszystkie 5 elementów.

Nazwa

Smak

Właściwość

Działanie

Przykłady

Woda

słony

zmiękcza

Przewodzi energię do góry

Sos sojowy, sól, soczewica, parmezan, ryby, oliwki

Drewno

kwaśny

zachowuje Twoje soki

Wzmacnia i napina

Twaróg, cytryna, ocet, pomarańcze, pszenica, kurczak

Ogień

gorzki

wysusza

Przewodzi energię w dół

Mielona papryka, kakao, kawa, burak czerwony, rukola, żyto, ser owczy

Ziemia

słodki

odżywia i daje energię

Odpręża i harmonizuje

Masło, pieczarki, śmietana, ziemniaki, jajka, mięso wołowe

Metal

ostry

rozprasza energię

Rozluźnia blokady

Kurkuma, cebula, musztarda, pieczona gęś

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów