Są eksperci, którzy twierdzą, że cukier to nowy tytoń. I rzeczywiście, cukier jest niezdrowy, a nawet uzależniający. Cukier jest nie tylko odpowiedzialny za otyłość i próchnicę, ale także sprzyja poważnym chorobom, takim jak cukrzyca, a nawet rak.
RADA MIESIĄCA
Działa również jak narkotyk – kiedy spożywamy cukier, wzrasta poziom serotoniny i dopaminy we krwi. Te dwa hormony wyzwalają uczucie szczęścia i aktywują ośrodek nagród w mózgu. W ten sposób cukier uzależnia nas i cierpimy na straszliwe, żarłoczne ataki głodu cukrowego.
Myślisz, że nie jesteś uzależniony od cukru? Spróbuj przeprowadzić mały eksperyment – zmniejsz spożycie cukru na cztery tygodnie.
Jak ograniczyć spożycie cukru?
Nie pij słodzonych napojów i soków.
Nie słódź kawy ani herbaty.
Nie jedz słodyczy.
Nie jedz płatków ani muesli z cukrem.
Gotuj samodzielnie i unikaj gotowych posiłków.
Pomocne jest dokładne zapoznanie się z listą składników podczas zakupów. Zdziwisz się ile cukru jest dosłownie we wszystkim. Na przykład pojemnik gotowej garmażeryjnej surówki z czerwonej kapusty zawiera aż 5 kostek cukru!
W ciągu kilku pierwszych dni rezygnacji z cukru mogą wystąpić objawy odstawienia, takie jak bóle głowy, drażliwość lub zmęczenie. Jeśli będziesz się wtedy dzielnie trzymać, wkrótce zostaniesz nagrodzony – poczujesz się żywszy, będziesz mógł lepiej się skoncentrować, a fałdki same się rozpłyną.