Naukowcy z University of Guelph w Kanadzie odkryli, że zamiana połowy porcji ziemniaków lub ryżu na soczewicę może spowodować spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło nawet do 35-procentowego spadku.
W badaniu wzięło udział 24 zdrowych dorosłych. Dawano im do spożycia cztery potrawy: tylko biały ryż, biały ryż pół na pół z dużą zieloną soczewicą, biały ryż pół na pół z drobną zieloną soczewicą oraz biały ryż pół na pół z soczewicą czerwoną.
Naukowcy zmierzyli poziom glukozy we krwi uczestników przed zjedzeniem posiłku oraz dwie godziny po nim. Następnie powtórzyli eksperyment, z tym że ryż zastąpili ziemniakami. Okazało się, że poziom glukozy we krwi spadał o podobną wartość zawsze, gdy połowę skrobi zastąpiono każdym z trzech rodzajów soczewicy.
Rośliny strączkowe zawierają składniki hamujące enzymy, które biorą udział w absorpcji glukozy, a błonnik zawarty w tych produktach stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co również pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi.
Oprac. AG/PAP