Wcześniej rukola uchodziła za chwast, a dziś używają jej w kuchni nawet najznamienitsi kucharze. A przy okazji po wielokroć pomaga ona zwalczać cukrzycę.
GWIAZDA KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ
- Zawiera niewiele kalorii. Mimo to dobrze syci. Im więcej jej jesz, tym szczuplejsza jest Twoja sylwetka. A każda utrata wagi sprzyja walce z cukrzycą.
- Rukola zawiera olejki gorczyczne, które są odpowiedzialne za ostry smak i aromat. Olejki hamują rozrost szkodliwych wirusów i bakterii, zwłaszcza w drogach moczowych i oddechowych.
- Jest niesamowicie zdrowa dzięki zawartości kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu, magnezu i żelaza. Wartości odżywcze 100 g rukoli: 30 kcal, 2,6 g białka, 2,1 g węglowodanów (w tym 1,7 g cukru), 0,7 g tłuszczu, 1,6 g błonnika.
Moje wskazówki praktyczne
- Warzywa uprawiane pod gołym niebem zawierają ekstremalnie mało azotanów.
- Jeśli uprawiasz rukolę we własnym ogródku, zrywaj ją wieczorem.
- Przy zakupie zwróć uwagę, by na całej główce były świeże liście.
- Przechowywana w pudełeczku próżniowym w lodówce rukola wytrzyma do 5 dni.
- Możesz ją stosować do dosmaczania potraw, do smoothies oraz jako klasyczną sałatę.