Mleko nie jest niezbędne do przeżycia. Zawarte w nim składniki odżywcze (zwłaszcza wapń) można również uzyskać ze źródeł roślinnych. Zdrowe są brokuły, wszystkie rodzaje kapusty, szpinak i szczaw.
Porada miesiąca
Produkty mleczne zawierają cukier mleczny (laktozę). A laktoza zawsze podnosi poziom cukru we krwi. Dotyczy to maślanki, serwatki, twarogu i jogurtu. Sprawdź na liście składników, jaką ilość laktozy zawiera dany produkt.
Obliczaj! Jeśli zjesz 150-gramowy kubek jogurtu i zawiera on np. 8 gramów węglowodanów na 100 gramów, to cały kubek zawiera 12 gramów węglowodanów.
Trzymaj się z dala od wegańskich zamienników mleka! Bez względu na to, czy jest to mleko migdałowe, sojowe czy owsiane, te roślinne alternatywy mleka zazwyczaj zawierają ogromne ilości chemikaliów i cukru.