Cukier kokosowy – co należy wiedzieć?

Gdy natniesz kwiaty palmy kokosowej, wypłynie sok. Zagotuj go, a otrzymasz cukier kokosowy.

Cukier kokosowy – co należy wiedzieć?

Cukier ten charakteryzuje się lekko karmelową nutą. Nadaje się do pieczenia i karmelizowania. Potrzebujesz go jednak więcej w porównaniu ze zwykłym cukrem, gdyż nie jest taki słodki. A poniżej wady i zalety cukru kokosowego.

 

Cukier kokosowy

Cukier spożywczy

Zalety

   

indeks glikemiczny

35

65

skład

sacharoza (70–79%), glukoza (3–9%), fruktoza (3–9%)

Sacharoza (99,96%), cukier inwertowany (0,04%)

wymaga insuliny?

tak

tak

zawiera

potas, magnez, żelazo, bor, cynk, siarkę, miedź

żelazo, magnez

kalorie

390 kcal/100 g

400 kcal/100 g

słodkość

80%

100%

Wady

   

cena

25–50 zł za kilogram

2–3 zł za kilogram

źródło

sklepy ze zdrową żywnością, markety drogeryjne, niektóre supermarkety

powszechnie dostępny

Moja porada lekarska

Używaj cukru kokosowego w fazie przejściowej, gdy starasz się w ogóle przestać korzystać z cukru. Istnieje tylko jedno badanie, przeprowadzone w Manili, które stanowi podstawę wszystkich pozytywnych informacji o cukrze kokosowym.

Więcej Artykułów