Gdy natniesz kwiaty palmy kokosowej, wypłynie sok. Zagotuj go, a otrzymasz cukier kokosowy.
Cukier ten charakteryzuje się lekko karmelową nutą. Nadaje się do pieczenia i karmelizowania. Potrzebujesz go jednak więcej w porównaniu ze zwykłym cukrem, gdyż nie jest taki słodki. A poniżej wady i zalety cukru kokosowego.
Cukier kokosowy |
Cukier spożywczy |
|
Zalety |
||
indeks glikemiczny |
35 |
65 |
skład |
sacharoza (70–79%), glukoza (3–9%), fruktoza (3–9%) |
Sacharoza (99,96%), cukier inwertowany (0,04%) |
wymaga insuliny? |
tak |
tak |
zawiera |
potas, magnez, żelazo, bor, cynk, siarkę, miedź |
żelazo, magnez |
kalorie |
390 kcal/100 g |
400 kcal/100 g |
słodkość |
80% |
100% |
Wady |
||
cena |
25–50 zł za kilogram |
2–3 zł za kilogram |
źródło |
sklepy ze zdrową żywnością, markety drogeryjne, niektóre supermarkety |
powszechnie dostępny |
Używaj cukru kokosowego w fazie przejściowej, gdy starasz się w ogóle przestać korzystać z cukru. Istnieje tylko jedno badanie, przeprowadzone w Manili, które stanowi podstawę wszystkich pozytywnych informacji o cukrze kokosowym.