Kto chce zrzucić zbędne kilogramy, nie musi kierować się skomplikowanymi wskazówkami żywieniowymi. Można to również zrobić prościej. Wykazało to badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Tufts w Bostonie w Stanach Zjednoczonych, którego wyniki opublikowano na łamach magazynu American Journal of Clinical Nutrition.
Naukowcy analizowali i kontrolowali dane na temat żywienia oraz wagi 120 000 mężczyzn i kobiet. Na podstawie tych informacji opracowali 3 proste porady, które należy sobie wziąć do serca, jeśli chce się schudnąć: 1. Im więcej wiesz czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny i baraniny), tym większe prawdopodobieństwo, że przytyjesz. 2. Im częściej jesz jogurt, ryby, owoce morza, kurczaki (bez skóry) i orzechy, tym większe prawdopodobieństwo, że schudniesz. 3. Czysta zawartość tłuszczu w pokarmie ma tylko niewielki wpływ na twoją wagę. Badanie wykazało, że dla wagi ciała nie miało znaczenia, ile produktów mlecznych chudych lub tłustych spożywali probanci.
Beate Rossbach radzi: Oprócz tych 3 prostych reguł badanie dało jeszcze jedną informację. Należy jeść jak najmniej szybko przyswajalnych węglowodanów (czyli białego chleba, ziemniaków i produktów zawierających cukier). Z naszego do świadczenia wynika ponadto, że należy dostarczać sobie dużo błonnika i pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.