Kilkadziesiąt lat temu ludzie spożywali znacznie więcej substancji gorzkich. Po pierwsze dlatego, że rośliny uprawne nie były modyfikowane, po drugie ludzie często zbierali dzikie korzenie i zioła. Jeśli w pełni zrezygnujemy z gorzkiej nuty smakowej, zabraknie nam ważnego czynnika regulacji uczucia głodu i sytości. Substancje gorzkie sprawiają, że szybciej czujemy się najedzeni, masa ciała się stabilizuje, a cukrzyca się leczy.
Gdy język analizuje substancje gorzkie, układ pokarmowy zaczyna pracować aktywniej. Produkcja soków żołądkowych, żółci i enzymów trzustkowych zwiększa się, a mięśnie organów wewnętrznych ożywiają się. Nie możemy umyślnie wpływać na działanie tych mięśni. Wątroba jest bardziej ukrwiona, ponieważ będzie wkrótce rozkładała substancje gorzkie.
Najlepszym „skutkiem ubocznym” substancji gorzkiej jest naturalne pohamowanie apetytu. Oprócz tego znika wilczy apetyt na słodkości.
Substancje gorzkie pozwalają na uniknięcie schorzeń cywilizacyjnych, jak problemy z zaparciami, zakwaszenie organizmu, nadwaga i z nimi związana cukrzyca. Żywność ekologiczna zawiera więcej substancji gorzkich niż zwykłe produkty. To samo dotyczy starych odmian produktów uprawnych. Nowe odmiany są modyfikowane i zawierają więcej słodyczy.
3 ważne wskazówki dotyczące goryczy
Napar ziołowy z substancjami gorzkimi pobudza układ parasympatyczny i wpływa tym samym na zdrowy sen. Polecamy np. herbatkę z 7 ziół „Heidelberger’s 7 Kräuter-Stern“.
Naturalna gorycz kryje się w liściach mniszka lekarskiego, które są jadalne. Zerwij mniszka z naturalnej łąki pozbawionej sztucznych nawozów, z dala od ulic i w miejscu, w którym nie biegają psy.
Ugotuj liście piołunu w zupie jarzynowej
Warto sprawdzić: Preparat Bitterkraft Original. Krople zawierają 22% alkoholu, ale nie ma się czym martwić. Przed posiłkiem zażywa się każdorazowo jedynie 10 kropli.
Karczochy |
Zawierają obok gorzkiej substancji cynaryny dużą ilość witaminy C i B1. Ponadto obniżają poziom cholesterolu. |
Cykoria |
Prawie w ogóle nie zawiera kalorii, za to bardzo dużo substancji mineralnym (potas, fosfor, wapń). Znawcy gorzkich substancji wystawiają cykorie na działanie słońca przez pięć minut, dzięki czemu wzrasta jeszcze zawartość jej goryczy. |
Endywia |
Sałata endywia działa przeciwzapalnie i wzmacnia system odpornościowy. Odpowiedzialne za to są flawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. |
Radicchio |
Czerwona sałata radicchio jest bardzo ozdobna. Zawarta w niej intybina działa przeciwbólowo. |
Brukselka |
Brukselka zawiera dużo witamy (B1, B2, B6, C) oraz błonnik pokarmowy. Kto je dużo brukselki, nie będzie miał problemu z zaparciami. |
Rukola |
Rukola zawiera aromatyczne substancje gorzkie, które wzmacniają system odpornościowy. |
Mniszek lekarski: Mniszka można potraktować jako dziką rukolę. Smakuje jeszcze raz tak gorzko jak ona, za to jego działanie lecznicze jest tym większe.
Huba brzozowa: Gotujemy hubę brzozowa jak zupę jarzynową. Swoim smakiem przypomina rosół z kury. Człowiek z lodu „Ötzi“ miał przy sobie hubę brzozową – zatem już 5 tysięcy lat temu ludzie wiedzieli o jej działaniu leczniczym.