W obiegowym modelu choroby Alzheimera coś się nie zgadza. Dlaczego np. pacjenci reumatyczni zapadają na chorobę Alzheimera do 80% rzadziej? I dlaczego liczba nowych zachorowań nie zwiększa się, zgodnie z oczekiwaniami, a spada? Tutaj znajdą państwo odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania. Tym samym stanie się jasne, dlaczego kwasy tłuszczowe Omega 3 lepiej chronią przed chorobą Alzheimera niż wszelkie inne środki, które oferuje medycyna konwencjonalna.
Jak powstaje choroba Alzheimera? Obiegowa opinia głosi, że u pacjentów odkładają się między komórkami mózgu grudki proteinowe (blaszki amyloidowe), wskutek czego obumierają przede wszystkim komórki mózgowe hipokampu, czyli obszaru mózgu odpowiedzialnego za uczenie się i za pamięć.
Dlatego większość badających chorobę Alzheimera oraz firm farmaceutycznych próbuje wynaleźć leki i szczepionki, które rozpuszczałyby blaszki lub zapobiegały ich powstawaniu. Obecnie żaden z obszarów badań nie jest tak mocno wspierany finansowo, jak właśnie ten; wpływają do niego miliardy subwencji. Jak do tej pory jednak skutek jest marny. Ciągle jeszcze miliony osób czekają na skuteczny środek leczniczy. Zamiast tego są nadal szpikowane drogimi i absolutnie nieskutecznymi produktami farmakologicznymi. Ponadto nikt nie wie, jak zapobiegać powstawaniu blaszek.
Być może zdarza się, że badania medycyny konwencjonalnej koncentrują się na fałszywej tezie, krocząc tym samym niewłaściwą drogą? W przypadku choroby Alzheimera pojawiają się czasami niedorzeczności obiegowego obrazu tego schorzenia.
Kilkanaście lat temu przeprowadzono pewne badanie z udziałem zakonnic – najpierw na Uniwersytecie Kentucky w Lexington (USA), a teraz na amerykańskim Uniwersytecie Minnesota. Profesor David Snowdon zaprosił do badania nad chorobą Alzheimera 678 zakonnic ze zgromadzenia Notre Dame, z których część przekroczyła już setny rok życia. Poddawane one były licznym badaniom i wyraziły zgodę na przeprowadzenie sekcji mózgu po swojej śmierci.
Ku zaskoczeniu wszystkich, w wielu przekrojach mózgu znajdowano bardzo liczne blaszki, co wyglądało jak choroba Alzheimera w stadium końcowym. Tymczasem zakonnice te były zupełnie sprawne umysłowo aż do śmierci!
Pierwsze symptomy choroby Alzheimera mogą być następujące:
zaburzenia koncentracji i pamięci,
zapominanie miejsca odłożenia przedmiotów,
niechęć, obojętność,
problemy ze znalezieniem odpowiedniego słowa i zaburzenia mowy,
słabnąca zdolność orientacji (zapominanie daty i dni tygodnia, niemożność znalezienia znanych miejsc),
zaburzony rytm snu i czuwania,
trudności z nawiązywaniem znajomości, nietowarzyskość,
niedbałość, np. w higienie ciała, nieporządek w domu, noszenie "niepasującego" ubrania (np. zimowego swetra latem),
trudności w obchodzeniu się z pieniędzmi,
trudne do wytłumaczenia zmiany nastroju i zachowania (lęk, agresja, depresja).
Badanie z zakonnicami pokazało, że symptomy te niekoniecznie wiążą się z powstawaniem blaszek w mózgu.
Czego uczą nas zakonnice o chorobie Alzheimera? Badanie na zakonnicach przeprowadzone przez Uniwersytet Minnesota wykazało, że nawet osoby w zaawansowanym wieku z bardzo dużą ilością blaszek charakterystycznych dla choroby Alzheimera, mogą być umysłowo zupełnie sprawne. Są pełne humoru, żądne wiedzy i mają świetną pamięć! Blaszki nie mogą być zatem rzeczywistą przyczyną choroby Alzheimera. |
Inna poczyniona obserwacja również była zagadkowa: kanadyjski badacz mózgu profesor Pat McGee z University of British Columbia w Vancouver odkrył w roku 2000 dziwną zależność: jego koledzy pracujący w klinikach reumatycznych opowiadali mu, że wśród ich pacjentów demencja związana z chorobą Alzheimera prawie nie występuje.
Profesor McGee postanowił zbadać sprawę. Przypuszczał, że przeciwzapalne leki reumatyczne chroniły pacjentów przed chorobą Alzheimera.
Od tamtego czasu liczne badania potwierdziły jego przypuszczenie: dzisiaj nie ulega wątpliwości, że osoby przyjmujące przez co najmniej 24 miesiące przeciwzapalny lek przeciwbólowy (np. Diclofenac, Ibuprofen lub Naproxen), w 80% rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera.
Ale uwaga! Proszę nie popełnić tego błędu i nie przyjmować leków w celu zapobieżenia chorobie Alzheimera! Oczywiście takie prewencyjne zażywanie środków przeciwzapalnych również poddano badaniom, przy czym duża ich część została przerwana z powodu złego oddziaływania tych leków na żołądek, serce i nerki. Od razu więc nasuwa się pytanie, za pomocą jakich naturalnych i pozbawionych skutków ubocznych substancji witalnych można zwalczać procesy zapalne w mózgu?
Warto jeszcze przed omówieniem korzyści płynących z zażywania substancji naturalnych wspomnieć o trzeciej niedorzeczności, która doprowadza oficjalną teorię o chorobie Alzheimera do absurdu. Ryzyko zachorowania na Alzheimera nie zwiększa się bowiem, ale spada! Przy tym długość naszego życia wciąż rośnie. A im starsi się stajemy, tym więcej blaszek musi się wytworzyć.
W roku 1970 około 4% przedstawicieli tego rocznika zachorowało w ciągu swojego życia na chorobę Alzheimera. Dzisiaj jest to już tylko 2%, czyli połowa. W grudniu 2016 r. tendencja ta ponownie się potwierdziła. W dużym amerykańskim badaniu długookresowym Health and Retirement Study, co dwa lata 50 000 badanych poddawanych było telefonicznie testowi na demencję starczą. W roku 2000 lekarze stwierdzili demencję u 12% osób powyżej 65 roku życia. W roku 2012 zaś zaledwie u 8%! Interesująco brzmią przyczyny tego faktu, przypuszczane przez badaczy.
Dlaczego choroba Alzheimera występuje coraz rzadziej
Coraz więcej osób rzuca palenie.
Odżywianie staje się zdrowsze.
Duża część ludności jest aktywna fizycznie do późnego wieku.
Więcej osób ma wyższe wykształcenie.
Badanie to jest kolejną częścią układanki, pomagającą nam rozwiązać zagadkę choroby Alzheimera. Trzy pierwsze punkty przyczyniają się do tego, że ilość stanów zapalnych w organizmie spada. Są to zatem kolejne dowody na przyjętą w omawianym zagadnieniu hipotezę zapaleń: jeśli uda się państwu zmniejszyć liczbę procesów zapalnych w organizmie, znajdą się państwo na najlepszej drodze do zapobieżenia chorobie Alzheimera.
Ważnym krokiem do osiągnięcia celu jest odżywianie bogate w substancje witalne. Nawiązując do skutków procesów zapalnych w organizmie człowieka można wspomnieć o przywoływanej od czasu do czasu koncepcji cichego zapalenia. To cicho rozwijające się w organizmie zapalenie, zagrażające zdrowiu, jest potęgowane przede wszystkim nadwagą i niedoborem substancji witalnych. Taki cichy stan zapalny zwiększa ryzyko zapadnięcia nie tylko na chorobę Alzheimera, ale prawie wszystkie choroby cywilizacyjne, jak zawał serca, cukrzyca i depresja.
W koncepcję hipotezy stanu zapalnego i jego wpływu na chorobę Alzheimera wpisuje się także następujące, współczesne badanie nad chorobą Alzheimera, przeprowadzone przez Berliner Charité w roku 2016: 44 badanych w każdej z wyłonionych grup otrzymywało codziennie przez sześć miesięcy 2200 mg kwasów tłuszczowych Omega 3 (kapsułki z olejem rybim) lub kapsułki z olejem słonecznikowym. W grupie przyjmującej olej rybi „kondycja” pamięci uległa znacznej poprawie. Zaś w grupie przyjmującej olej słonecznikowy nie uległa zmianie. Jest rzeczą wiadomą, że kwasy tłuszczowe Omega 3 zatrzymują reakcje zapalne. Przeciw chorobie Alzheimera wykazują podwójne działanie, gdyż stanowią równocześnie istotny budulec komórek występujących w mózgu.
Inne przeciwzapalne substancje witalne znajdują się w ramce poniżej.
Substancje witalne zatrzymujące zapalenie w chorobie Alzheimera |
|
Substancja witalna |
Dawka dzienna* |
Witamina E |
500 do 1000 jednostek międzynarodowych |
Witamina B6 |
20 do 50 mg |
Witamina B12 |
50 do 200 µg |
Kwas foliowy |
400 do 1000 µg |
Acetyl L-karnityna |
2 do 6 g |
Kwas alfa-liponowy |
600 do 1200 mg |
Cholina |
400 do 500 mg |
Fosfatydyloseryna |
300 mg |
Kwasy tłuszczowe Omega 3 (np. kapsułki z olejem rybim) |
1000 do 2200 mg |
* Dawki nie są odpowiednie do samodzielnego leczenia. Przed zastosowaniem proszę skonsultować się z lekarzem. |
Wskazówki odnośnie odżywiania, za pomocą którego można opanować cichy stan zapalny w organizmie, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera znajdują się w kolejnej ramce.
9 wskazówek, dzięki którym możesz chronić swój organizm przed stanami zapalnymi i ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera |
||
1. Zredukuj wagę. Badania na bliźniętach wykazały, że osoby z nadwagą w późniejszym wieku częściej zapadają na chorobę Alzheimera niż osoby z wagą prawidłową. Wyjaśnienie: przede wszystkich tłuszcz brzuszny uwalnia substancje prozapalne, które sprzyjają rozwojowi choroby Alzheimera. 2. Spożywaj 10 następujących produktów spożywczych. Lekarze z Uniwersytetu Rush w Chicago (USA) wyselekcjonowali w roku 2015 podczas badania przeprowadzonego na 900 badanych, dziesięć grup produktów żywnościowych, obniżających ryzyko zachorowania na Alzheimera o 53%: produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste, kolorowe warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, jagody, ryby, drób, oleje roślinne, wino. 3. Unikaj następujących 5 produktów spożywczych. Równocześnie badanie pozwoliło wskazać pięć produktów żywnościowych, zwiększających ryzyko choroby Alzheimera: czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, baranina), masło i margaryna, żółty ser, słodycze, pieczywo oraz potrawy smażone i fastfoody. |
4. Doprawiaj kurkumą. Przyprawa ta jest również nazywana przyprawą życia i stanowi główny składnik przyprawy curry. Zawiera kurkuminę, która pobudza produkcję endogennych antyoksydantów. W badaniach na zwierzętach zostało dowiedzione jej działanie przeciwko chorobie Alzheimera. 5. Używaj oliwy z oliwek. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Barcelonie (Hiszpania) w roku 2016 wykazało: 3 do 5 łyżek stołowych dziennie podnosi sprawność umysłową. Poprawie uległy przede wszystkim zdolność rozwiązywania problemów i przewidywania. 6. Wybieraj gorzką czekoladę. Jeśli już nie chcecie rezygnować z łasuchowania, należy sięgać po gorzką czekoladę – z niską zawartością cukru i wysoką zawartością naturalnego kakao. Wstępne wyniki badań wskazują, że zawarte w nim flawonoidy aktywują Gyrus Dentatus. Jest to struktura mózgu w hipokampie odpowiedzialna za funkcje pamięci w podeszłym wieku. |
7. Jedz 3 (lub więcej) jaj na śniadanie tygodniowo. Jaja są dla nas najważniejszym źródłem substancji witalnej choliny. Działa ona przeciwzapalnie i wspiera procesy regeneracyjne, tak istotne dla starzejącego się mózgu. Nie należy mieć wyrzutów sumienia: poziom cholesterolu przez to nie wzrośnie. 8. Pij codziennie 3 filiżanki zielonej herbaty. Zawiera ona do 40% polifenoli (przede wszystkim katechin), chroniących komórki nerwowe przed wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Dla porównania: czarna herbata (produkowana ze sfermentowanych liści herbaty), zawiera tylko 3 do 10% polifenoli. 9. Zredukuj obciążenie stresem i regularnie dbaj o homeostazę. Jak wykazały nowsze badania, hormony stresu, jak adrenalina czy noradrenalina, zwiększają skłonność do stanów zapalnych organizmu. |