Dlaczego reumatycy nie chorują na Alzheimera i co to dla nich oznacza

Dlaczego reumatycy nie chorują na Alzheimera i co to dla nich oznacza

dr Ulrich Fricke

16 września 2018

W obiegowym modelu choroby Alzheimera coś się nie zgadza. Dlaczego np. pacjenci reumatyczni zapadają na chorobę Alzheimera do 80% rzadziej? I dlaczego liczba nowych zachorowań nie zwiększa się, zgodnie z oczekiwaniami, a spada? Tutaj znajdą państwo odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania. Tym samym stanie się jasne, dlaczego kwasy tłuszczowe Omega 3 lepiej chronią przed chorobą Alzheimera niż wszelkie inne środki, które oferuje medycyna konwencjonalna.

Dlaczego reumatycy nie chorują na Alzheimera i co to dla nich oznacza

Jak powstaje choroba Alzheimera? Obiegowa opinia głosi, że u pacjentów odkładają się między komórkami mózgu grudki proteinowe (blaszki amyloidowe), wskutek czego obumierają przede wszystkim komórki mózgowe hipokampu, czyli obszaru mózgu odpowiedzialnego za uczenie się i za pamięć.

Dlatego większość badających chorobę Alzheimera oraz firm farmaceutycznych próbuje wynaleźć leki i szczepionki, które rozpuszczałyby blaszki lub zapobiegały ich powstawaniu. Obecnie żaden z obszarów badań nie jest tak mocno wspierany finansowo, jak właśnie ten; wpływają do niego miliardy subwencji. Jak do tej pory jednak skutek jest marny. Ciągle jeszcze miliony osób czekają na skuteczny środek leczniczy. Zamiast tego są nadal szpikowane drogimi i absolutnie nieskutecznymi produktami farmakologicznymi. Ponadto nikt nie wie, jak zapobiegać powstawaniu blaszek.

Mimo licznych blaszek w mózgu umysł pozostaje nadal w dobrej kondycji…

Być może zdarza się, że badania medycyny konwencjonalnej koncentrują się na fałszywej tezie, krocząc tym samym niewłaściwą drogą? W przypadku choroby Alzheimera pojawiają się czasami niedorzeczności obiegowego obrazu tego schorzenia.

Kilkanaście lat temu przeprowadzono pewne badanie z udziałem zakonnic – najpierw na Uniwersytecie Kentucky w Lexington (USA), a teraz na amerykańskim Uniwersytecie Minnesota. Profesor David Snowdon zaprosił do badania nad chorobą Alzheimera 678 zakonnic ze zgromadzenia Notre Dame, z których część przekroczyła już setny rok życia. Poddawane one były licznym badaniom i wyraziły zgodę na przeprowadzenie sekcji mózgu po swojej śmierci.

Ku zaskoczeniu wszystkich, w wielu przekrojach mózgu znajdowano bardzo liczne blaszki, co wyglądało jak choroba Alzheimera w stadium końcowym. Tymczasem zakonnice te były zupełnie sprawne umysłowo aż do śmierci!

Pierwsze symptomy choroby Alzheimera mogą być następujące:

  • zaburzenia koncentracji i pamięci,

  • zapominanie miejsca odłożenia przedmiotów,

  • niechęć, obojętność,

  • problemy ze znalezieniem odpowiedniego słowa i zaburzenia mowy,

  • słabnąca zdolność orientacji (zapominanie daty i dni tygodnia, niemożność znalezienia znanych miejsc),

  • zaburzony rytm snu i czuwania,

  • trudności z nawiązywaniem znajomości, nietowarzyskość,

  • niedbałość, np. w higienie ciała, nieporządek w domu, noszenie "niepasującego" ubrania (np. zimowego swetra latem),

  • trudności w obchodzeniu się z pieniędzmi,

  • trudne do wytłumaczenia zmiany nastroju i zachowania (lęk, agresja, depresja).

Badanie z zakonnicami pokazało, że symptomy te niekoniecznie wiążą się z powstawaniem blaszek w mózgu.

Czego uczą nas zakonnice o chorobie Alzheimera?

Badanie na zakonnicach przeprowadzone przez Uniwersytet Minnesota wykazało, że nawet osoby w zaawansowanym wieku z bardzo dużą ilością blaszek charakterystycznych dla choroby Alzheimera, mogą być umysłowo zupełnie sprawne. Są pełne humoru, żądne wiedzy i mają świetną pamięć! Blaszki nie mogą być zatem rzeczywistą przyczyną choroby Alzheimera.

Tajemnica chorych na reumatyzm rozwikłana

Inna poczyniona obserwacja również była zagadkowa: kanadyjski badacz mózgu profesor Pat McGee z University of British Columbia w Vancouver odkrył w roku 2000 dziwną zależność: jego koledzy pracujący w klinikach reumatycznych opowiadali mu, że wśród ich pacjentów demencja związana z chorobą Alzheimera prawie nie występuje.

Profesor McGee postanowił zbadać sprawę. Przypuszczał, że przeciwzapalne leki reumatyczne chroniły pacjentów przed chorobą Alzheimera.

Od tamtego czasu liczne badania potwierdziły jego przypuszczenie: dzisiaj nie ulega wątpliwości, że osoby przyjmujące przez co najmniej 24 miesiące przeciwzapalny lek przeciwbólowy (np. Diclofenac, Ibuprofen lub Naproxen), w 80% rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera.

Ale uwaga! Proszę nie popełnić tego błędu i nie przyjmować leków w celu zapobieżenia chorobie Alzheimera! Oczywiście takie prewencyjne zażywanie środków przeciwzapalnych również poddano badaniom, przy czym duża ich część została przerwana z powodu złego oddziaływania tych leków na żołądek, serce i nerki. Od razu więc nasuwa się pytanie, za pomocą jakich naturalnych i pozbawionych skutków ubocznych substancji witalnych można zwalczać procesy zapalne w mózgu?

Ryzyko zachorowania na Alzheimera jest o połowę mniejsze w stosunku do tego z roku 1970

Warto jeszcze przed omówieniem korzyści płynących z zażywania substancji naturalnych wspomnieć o trzeciej niedorzeczności, która doprowadza oficjalną teorię o chorobie Alzheimera do absurdu. Ryzyko zachorowania na Alzheimera nie zwiększa się bowiem, ale spada! Przy tym długość naszego życia wciąż rośnie. A im starsi się stajemy, tym więcej blaszek musi się wytworzyć.

W roku 1970 około 4% przedstawicieli tego rocznika zachorowało w ciągu swojego życia na chorobę Alzheimera. Dzisiaj jest to już tylko 2%, czyli połowa. W grudniu 2016 r. tendencja ta ponownie się potwierdziła. W dużym amerykańskim badaniu długookresowym Health and Retirement Study, co dwa lata 50 000 badanych poddawanych było telefonicznie testowi na demencję starczą. W roku 2000 lekarze stwierdzili demencję u 12% osób powyżej 65 roku życia. W roku 2012 zaś zaledwie u 8%! Interesująco brzmią przyczyny tego faktu, przypuszczane przez badaczy.

Dlaczego choroba Alzheimera występuje coraz rzadziej

  • Coraz więcej osób rzuca palenie.

  • Odżywianie staje się zdrowsze.

  • Duża część ludności jest aktywna fizycznie do późnego wieku.

  • Więcej osób ma wyższe wykształcenie.

Badanie to jest kolejną częścią układanki, pomagającą nam rozwiązać zagadkę choroby Alzheimera. Trzy pierwsze punkty przyczyniają się do tego, że ilość stanów zapalnych w organizmie spada. Są to zatem kolejne dowody na przyjętą w omawianym zagadnieniu hipotezę zapaleń: jeśli uda się państwu zmniejszyć liczbę procesów zapalnych w organizmie, znajdą się państwo na najlepszej drodze do zapobieżenia chorobie Alzheimera.

Olej rybi zatrzymuje fatalne „zapalenie mózgu”

Ważnym krokiem do osiągnięcia celu jest odżywianie bogate w substancje witalne. Nawiązując do skutków procesów zapalnych w organizmie człowieka można wspomnieć o przywoływanej od czasu do czasu koncepcji cichego zapalenia. To cicho rozwijające się w organizmie zapalenie, zagrażające zdrowiu, jest potęgowane przede wszystkim nadwagą i niedoborem substancji witalnych. Taki cichy stan zapalny zwiększa ryzyko zapadnięcia nie tylko na chorobę Alzheimera, ale prawie wszystkie choroby cywilizacyjne, jak zawał serca, cukrzyca i depresja.

W koncepcję hipotezy stanu zapalnego i jego wpływu na chorobę Alzheimera wpisuje się także następujące, współczesne badanie nad chorobą Alzheimera, przeprowadzone przez Berliner Charité w roku 2016: 44 badanych w każdej z wyłonionych grup otrzymywało codziennie przez sześć miesięcy 2200 mg kwasów tłuszczowych Omega 3 (kapsułki z olejem rybim) lub kapsułki z olejem słonecznikowym. W grupie przyjmującej olej rybi „kondycja” pamięci uległa znacznej poprawie. Zaś w grupie przyjmującej olej słonecznikowy nie uległa zmianie. Jest rzeczą wiadomą, że kwasy tłuszczowe Omega 3 zatrzymują reakcje zapalne. Przeciw chorobie Alzheimera wykazują podwójne działanie, gdyż stanowią równocześnie istotny budulec komórek występujących w mózgu.

Inne przeciwzapalne substancje witalne znajdują się w ramce poniżej.

Substancje witalne zatrzymujące zapalenie w chorobie Alzheimera

Substancja witalna

Dawka dzienna*

Witamina E

500 do

1000 jednostek międzynarodowych

Witamina B6

20 do 50 mg

Witamina B12

50 do 200 µg

Kwas foliowy

400 do 1000 µg

Acetyl L-karnityna

2 do 6 g

Kwas alfa-liponowy

600 do 1200 mg

Cholina

400 do 500 mg

Fosfatydyloseryna

300 mg

Kwasy tłuszczowe Omega 3 (np. kapsułki z olejem rybim)

1000 do 2200 mg

* Dawki nie są odpowiednie do samodzielnego leczenia. Przed zastosowaniem proszę skonsultować się z lekarzem.

Wskazówki odnośnie odżywiania, za pomocą którego można opanować cichy stan zapalny w organizmie, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera znajdują się w kolejnej ramce.

9 wskazówek, dzięki którym możesz chronić swój organizm przed stanami zapalnymi i ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera

1. Zredukuj wagę. Badania na bliźniętach wykazały, że osoby z nadwagą w późniejszym wieku częściej zapadają na chorobę Alzheimera niż osoby z wagą prawidłową. Wyjaśnienie: przede wszystkich tłuszcz brzuszny uwalnia substancje prozapalne, które sprzyjają rozwojowi choroby Alzheimera.

2. Spożywaj 10 następujących produktów spożywczych. Lekarze z Uniwersytetu Rush w Chicago (USA) wyselekcjonowali w roku 2015 podczas badania przeprowadzonego na 900 badanych, dziesięć grup produktów żywnościowych, obniżających ryzyko zachorowania na Alzheimera o 53%: produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste, kolorowe warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, jagody,

ryby, drób, oleje roślinne, wino.

3. Unikaj następujących 5 produktów spożywczych. Równocześnie badanie pozwoliło wskazać pięć produktów żywnościowych, zwiększających ryzyko choroby Alzheimera: czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, baranina), masło i margaryna, żółty ser, słodycze, pieczywo oraz potrawy smażone i fastfoody.

4. Doprawiaj kurkumą. Przyprawa ta jest również nazywana przyprawą życia i stanowi główny składnik przyprawy curry. Zawiera kurkuminę, która pobudza produkcję endogennych antyoksydantów. W badaniach na zwierzętach zostało dowiedzione jej działanie przeciwko chorobie Alzheimera.

5. Używaj oliwy z oliwek. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Barcelonie (Hiszpania) w roku 2016 wykazało: 3 do 5 łyżek stołowych dziennie podnosi

sprawność umysłową. Poprawie uległy przede wszystkim zdolność rozwiązywania problemów i przewidywania.

6. Wybieraj gorzką czekoladę. Jeśli już nie chcecie rezygnować z łasuchowania, należy sięgać po gorzką czekoladę – z niską zawartością cukru i wysoką zawartością naturalnego kakao. Wstępne wyniki badań wskazują, że zawarte w nim flawonoidy aktywują Gyrus Dentatus. Jest to struktura mózgu w hipokampie odpowiedzialna za funkcje pamięci w podeszłym wieku.

7. Jedz 3 (lub więcej) jaj na śniadanie tygodniowo. Jaja są dla nas najważniejszym źródłem substancji witalnej choliny. Działa ona przeciwzapalnie i wspiera procesy regeneracyjne, tak istotne dla starzejącego się mózgu. Nie należy mieć wyrzutów sumienia: poziom cholesterolu przez to nie wzrośnie.

8. Pij codziennie 3 filiżanki zielonej herbaty. Zawiera ona do 40% polifenoli (przede wszystkim katechin), chroniących komórki nerwowe przed wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Dla porównania: czarna herbata (produkowana ze sfermentowanych liści herbaty), zawiera tylko 3 do 10% polifenoli.

9. Zredukuj obciążenie stresem i regularnie dbaj o homeostazę. Jak wykazały nowsze badania, hormony stresu, jak adrenalina czy noradrenalina, zwiększają skłonność do stanów zapalnych

organizmu.

Dobra rada na koniec: kapsułki z olejem rybim można nabyć niedrogo w supermarketach i dużych drogeriach. Nie trzeba kupować drogich preparatów w aptekach. Proszę jednak kupować preparaty, w których zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 (najczęściej oznaczanych w skrócie jako DHA i EPA) jest dokładnie podana. Jeśli wynosi ona np. 30%, potrzeba ok. 6 g oleju rybiego dla 2 g kwasów tłuszczowych Omega 3.

Więcej Artykułów