Naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn pokazali, że mechanizmy zapalne napędzają podstawowe procesy w chorobie Alzheimera. Wyzwalaczem jest system odpornościowy mózgu. To interesująca obserwacja, ponieważ może wyjaśnić, dlaczego plany żywieniowe takie jak dieta MIND mogą chronić przed demencją. Wynika to z faktu, że w ramach nich zaleca się żywność zawierającą duże ilości substancji przeciwzapalnych (przeciwutleniaczy).
Prof. Michael Heneka, dyrektor oddziału chorób neurodegeneracyjnych i gerontopsychiatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn, i jego zespół badawczy od dawna sprawdzają w jaki sposób odpowiedź immunologiczna mózgu wpływa na rozwój choroby Alzheimera. We wcześniejszych badaniach stwierdzono, że kluczową rolę w tym procesie odgrywa kompleks białkowy zwany NLRP3. Ta cząsteczka białka aktywuje się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera i powoduje, że układ odpornościowy wytwarza substancje zapalne.
Jak już odkryli badacze, NLRP3 łączy się z inną cząsteczką białka zwaną ASC, tworząc tak zwane „drobiny ASC”. „Drobiny ASC” uwalniane są przez komórki immunologiczne mózgu – mikrogleje – i wiążą się z białkiem beta-amyloidu. To z kolei sprzyja osadzaniu się białka amyloidalnego pomiędzy komórkami nerwowymi (patrz rysunek). Blaszki amyloidowe to typowy objaw alzheimera, a niektórzy naukowcy uważają je nawet za przyczynę choroby. „Drobiny ASC przyczyniają się bezpośrednio do postępu zmian, a tym samym do rozwoju choroby – twierdzi Heneka. – Osadzanie i rozprzestrzenianie się blaszek amyloidowych prawdopodobnie rozpoczyna się kilkadziesiąt lat przed pojawieniem się pierwszych objawów klinicznych, takich jak zaburzenia pamięci krótkotrwałej. Lepsze zrozumienie tych procesów mogłoby być zatem kluczem do nowego podejścia w leczeniu. Celem jest tu leczenie choroby Alzheimera na wczesnym etapie, zanim zaburzenia psychiczne staną się zauważalne” – dodaje profesor. Uważam również, że praca ta jest interesująca, ponieważ pokazuje związek pomiędzy mechanizmami zapalnymi w mózgu, a chorobą Alzheimera. Wyjaśnia to, dlaczego substancje lub żywność o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych mają działanie ochronne przeciwko chorobie Alzheimera. Na przykład nowe badanie wykazało, że plany żywieniowe, które chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych i demencją (takie jak dieta MIND) zawierają w szczególności żywność o silnych właściwościach przeciwzapalnych. W kolejnym numerze znajdziesz artykuł na ich temat.