Chłodniejsze dni sprzyjają infekcjom. Aby zapobiec atakowi niebezpiecznych wirusów i bakterii potrzebne jest skuteczne wzmocnienie organizmu. Układ odpornościowy to pierwsza i najważniejsza ochrona przed drobnoustrojami. Jak sprawić, aby działał na maksymalnych obrotach? Podpowiadamy.
Jednym z najważniejszych czynników wspomagających naturalną odporność jest zdrowy sen. Powszechnie wiadomo, że jego trakcie organizm odpoczywa i regeneruje się. Udowodniono też naukowo, że niedobór snu wpływa na osłabienie funkcjonowania komórek odpowiedzialnych za niszczenie wirusów. Aby zdrowo się wysypiać należy co najmniej kilka godzin przed położeniem się do łóżka zrezygnować z oglądania telewizji oraz rozbudzającego światła z innych ekranów, na przykład ze smartfonów. Najlepiej kłaść się zawsze o jednej porze i wstawać również zgodnie z własnym harmonogramem. Należy też dodać, że nawet jedna źle przespana noc ma swoje długofalowe konsekwencje oraz nie da się wyspać „na zapas”. Dlatego też należy regularnie dbać o właściwą higienę snu.
Uprawianie jakiegokolwiek sportu na świeżym powietrzu to doskonały sposób na skuteczne hartowanie organizmu. Może to być zarówno bieganie, jazda na rowerze albo po prostu siatkówka ze znajomymi. Należy jednak zawsze dobierać aktywność do własnej kondycji. Zbyt duży wysiłek może wpłynąć negatywnie na system odpornościowy, więc warto robić to regularnie, ale z umiarem. Jeśli poczujemy, że sport przestaje sprawiać nam przyjemność, nadchodzi mocne zmęczenie to nie powinniśmy długo zwlekać i po prostu odsapnąć. Potwierdzają to przedstawiciele takich firm jak legalne zakłady bukmacherskie.
Właściwy sposób odżywiania się jest niezwykle ważny zwłaszcza w sezonach jesienno-zimowych. To właśnie wtedy nasz organizm potrzebuje szeregu różnorakich witamin, które znajdziemy zarówno w warzywach, jak i owocach. Kluczowe pod kątem odporności są zwłaszcza witaminy A, B6, C, D oraz E. Warto więc sięgać po marchew, pomidory, paprykę, truskawki i różne cytrusy. Największą dawkę witaminy D znajdziemy w tłustych rybach, natomiast witaminy E w oliwach z oliwek, orzechach oraz awokado.
W momencie w którym zaczynają pojawiać się pierwsze objawy choroby, a więc na przykład przeziębienie, warto sięgnąć po specyficzne warzywa, które słyną z tego, że działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Mowa tutaj przede wszystkim o czosnku oraz cebuli. W ten sposób wspomagamy bezpośrednio aktywne działanie systemu odpornościowego. Warto także włączyć do jadłospisu niewielkie ilości miodu. Można go pić rozpuszczonego w letniej wodzie.