Kakao jest lepsze niż jego reputacja, bo to naprawdę zdrowy produkt spożywczy! Czy jesteś zaskoczony? Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii są w każdym razie entuzjastycznie nastawieni do kakao. Dopiero w połączeniu z tłuszczem zawartym w „tuczącej czekoladzie” przyjemność może stać się problemem. Dzisiaj opowiem ci o pozytywnym wpływie kakao na mózg i o tym, jak możesz je zdrowo spożywać.
Kakao zawiera flawanole kakaowe, które działają bezpośrednio w mózgu. Flawanole te nie tylko stymulują wzrost nerwów, ale także ułatwiają komunikację między komórkami nerwowymi i zwiększają przepływ krwi do mózgu. Z przyjemnymi dla ciebie konsekwencjami.
Kakao poprawia zdolność uczenia się i zapamiętywania. Flawanole z kakao sprawiają, że sprawność obszarów mózgu odpowiedzialnych za ważne funkcje pamięciowe nie zmniejsza się – nawet w starszym wieku. Można lepiej zapamiętać treści.
Flawanole kakaowe są przeciwutleniaczami, które pełnią w organizmie funkcję ochronną i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Kakao chroni więc komórki mózgowe i zmniejsza ryzyko demencji. Łagodne zaburzenia poznawcze u pacjentów w podeszłym wieku można poprawić poprzez spożywanie pokarmów zawierających kakao. Kakao obniża także ciśnienie krwi, a tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Już codzienna filiżanka kakao lub kawałek(!) czekolady dostarcza nam flawanoli.