Przeprowadzone w Kanadzie badanie wykazało, jakie uzdrawiające moce tkwią w fasoli (Jenkins i in.: Effect of Legumes (…) in Type 2 Diabetes Mellitus, Clinical Nutrition Center, Toronto, 2014). Regularne spożycie fasoli może przyczynić się do poprawy parametrów bardzo istotnych dla cukrzyków: wartości hemoglobiny glikowanej, wagi ciała, pracy serca, poziomu cholesterolu we krwi.
Uczestników badania podzielono na 2 grupy: pierwsza grupa spożywała znaczne ilości produktów pełnoziarnistych, druga – fasoli. Z poniższego zestawienia jasno wynika, że fasola lepiej poprawiła poniższe parametry niż produkty pełnoziarniste.
Parametr |
Produkty pełnoziarniste |
Fasola |
HbA1c (%) |
-0,3 |
-0,5 |
Waga ciała (kg) |
-2,2 |
-3,0 |
Trójglicerydy (mg/dl) |
-9 |
-21 |
Cholesterol całkowity (mg/dl) |
-2 |
-9 |
Ciśnienie skurczowe (mmHg) |
Bez zmian |
-4 |
Ciśnienie rozkurczowe (mmHg) |
Bez zmian |
-3 |
Puls (uderzenia/minuta) |
-0,6 |
-3,4 |
Ryzyko zawału serca w perspektywie 10 lat (Framingham Score) |
-0,5 |
-1,1 |
MOJA PORADA: Zawsze dokładnie umyj fasolę, a potem ugotuj z kminem rzymskim lub imbirem. Dzięki temu będzie bardziej lekkostrawna.