Pan Krzysztof z Olsztyna pyta: Bardzo mi smakuje awokado. Cała moja rodzina je uwielbia. Ale czy rzeczywiście jest ono tak zdrowe, jak wszyscy mówią? Jak mam rozpoznać, czy dany owoc jest dojrzały?
PYTANIA CZYTELNIKÓW
Prof. dr Thomas Wessinghage odpowiada: Awokado rzeczywiście jest zdrowe, ale jednocześnie bardzo kaloryczne. 100 g miąższu to około 160 kcal i 15 g tłuszczu. Dlatego osoby cierpiące na nadwagę nie powinny go codziennie jeść. Rzeczywiście jednak zawarte w tym owocu tłuszcz jest niezwykle zdrowy. Zawiera bowiem bardzo dużo jednonienasyconego kwasu oleinowego. Jest to również najważniejszy z kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek. Awokado dostarcza również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i jako jedyna roślina stanowi istotne źródło witaminy D. Awokado jest ponadto bogate w błonnik oraz potas.
Czy awokado jest dojrzałe, możemy rozpoznać, uciskając jego skórkę. Jeśli podda się ona naszemu uciskowi lub straci blask, owoc jest dojrzały. Awokado zawsze należy spożywać na surowo, gdyż w wyniku obróbki cieplnej staje się gorzkie. Jego miąższ nadaje się między innymi do smoothies i soków, sałatek, dipów (guacamole), jako dodatek do dania głównego, składnik pasty kanapkowej czy podstawa deserów.
I jeszcze porada: Miąższ awokado należy od razu skropić sokiem z cytryny, w przeciwnym razie szybko ściemnieje.