Gotowanie na parze ma w Chinach długą tradycję, a w naszej kulturze pojawiło się jako nowy trend w kuchni. Tutaj dowiecie się, dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe i na co należy przy tym zwrócić uwagę.
Tradycja gotowania na parze liczy sobie już kilkaset lat, i jak pokazują rysunki, w Chinach w koszyku bambusowym gotowano tradycyjnie już 200 lat przed Chrystusem. Zasada takiego gotowania jest bardzo prosta: woda doprowadzana jest w garnku do wrzenia tak, aby unosząca się para otaczała gotowaną żywność. W ten sposób żywność nie ma bezpośredniej styczności z wodą.
Gotowanie na parze ma wiele zalet:
Witaminy i minerały nie pozostają w wodzie do gotowania tylko w gotowanej żywności
Nie ma potrzeby stosowania tłuszczu
Walory smakowe pozostają w produkcie, dlatego nie trzeba dania mocno przyprawiać ani solić
Warzywa nie rozgotowują się i zachowują „żywy” kolor
Szczególnie korzystne jest zachowanie dużej ilości witaminy C. Na przykład gotowane na parze brokuły zachowują o 50% więcej witaminy wrażliwej na wysoką temperaturę niż warzywa gotowane w wodzie. Poza tym żywność w przypadku delikatniejszej obróbki na parze gotuje się szybciej niż w suchym powietrzu w piekarniku lub na patelni.
Podczas gotowania na parze wysoka temperatura i wilgoć przedostają się wprawdzie do wnętrza produktów, ale ich struktura jest przy tym tylko rozmiękczana, nie niszczona. Przez to warzywa gotowane na parze można nadal gryźć i zachowują swoją naturalną barwę. Także walory smakowe przy takiej metodzie gotowania są intensywniejsze, co pozwala znacznie mniej przyprawiać i solić potrawy. Jednocześnie warzywa są łatwostrawne, gdyż taka obróbka cieplna ułatwia organizmowi pobieranie substancji odżywczych. Ostatnia zaleta: w garnku do gotowania na parze lub parowarze można przygotowywać różne produkty spożywcze jednocześnie, bez mieszania ich smaków. Inaczej niż w przypadku tłuszczu, który działa jak nośnik smaku, para wodna izoluje poszczególne smaki.
Najprostszym urządzeniem do gotowania na parze są koszyki bambusowe lub sitka, które wystarczy umieścić w garnku o odpowiedniej wielkości. To nie tylko tradycyjna metoda, ale i doskonały sposób dla początkujących. Wystarczy napełnić wodą garnek do wysokości 1-2 cm i zagotować ją. Umieścić wkładkę do gotowania wypełnioną żywnością tak, aby składniki spożywcze nie stykały się z wodą. Aby w garnku wytworzyła się wystarczająca ilość pary, należy dobrze zakryć go przykrywką.
Jeśli spodobało nam się gotowanie na parze i chcemy często gotować taką metodą, opłaca się zakup parowaru. Urządzenie, w którym na wielu poziomach można jednocześnie gotować na parze można kupić już od 100 zł w sklepie ze sprzętem AGD lub w sprzedaży wysyłkowej.
Przepisy do wypróbowania Łosoś na szpinaku Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia po 150 g
Przygotowanie: Umyć szpinak i położyć go w bambusowym koszyku lub na sitku. Rybę umyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i położyć na liściach szpinaku. Wycisnąć ząbek czosnku i rozprowadzić go na rybie. Gotować wszystko od 10 do 15 minut. Przed podaniem udekorować danie pokrojonym pomidorem. Rolady z kapusty pekińskiej Składniki na dwie porcje: 6 liści kapusty pekińskiej
Przygotowanie: Umyć liście kapusty i rozbić je na płasko. Pokroić marchewkę, cebulę i czosnek w kosteczkę. Zmieszać pokruszone tofu z kostkami warzyw, jajkiem, sosem sojowym i nasionami sezamu. Przyprawić solą i pieprzem i posmarować farszem liście kapusty. Zawinąć liście kapusty z farszem jak rolady i włożyć je do koszyka. Osobno podgrzać bulion warzywny w woku lub garnku, a rolady gotować na parze pod przykryciem przez 15 minut. Bulion warzywny można następnie przyprawić i podawać do rolad ugotowanych na parze. |
W zasadzie każdą żywność można przygotować na parze. Aby jednak przekonać się do tej metody, najlepiej zacząć od warzyw i ryb.
Do gotowania na parze najlepiej nadają się:
Marchew
Szpinak
Szparagi
Pomidory
Chuda ryba
Ziemniaki najlepiej drobno pokroić, aby ugotowały się razem z warzywami. Warzywa przyprawiamy lub solimy dopiero po ugotowaniu na parze, zioła można jednak dodać już podczas parowania.
Gotowanie w koszyku bambusowym Okrągły koszyk z plecionego bambusa to najpopularniejszy sposób gotowania na parze. Aby gotowana żywność nie sklejała się ze sobą, można koszyk wyłożyć liśćmi bananowca lub sałaty. |
Jeśli chcemy zrzucić parę kilogramów, gotowanie na parze jest doskonałą metodą na ograniczenie kalorii. Aby smacznie ugotować na parze najmniej kaloryczne składniki, nie potrzebujemy żadnego tłuszczu. Dlatego też pozbywamy się, w porównaniu do innych metod, jak duszenie czy smażenie, sporej ilości kalorii.
Jednocześnie wszystkie cenne witaminy i składniki mineralne pozostają w żywności, dlatego nie tylko tracimy na wadze, ale i robimy coś dla własnego zdrowia.