Gotowe sałaty i sałatki: raj dla salmonelli

Gotowe sałaty i sałatki: raj dla salmonelli

dr med. Michael Spitzbart

21 września 2018

Salmonella enteritidis to nazwa bakterii, która prowadzi do zatrucia pokarmowego wywołanego pałeczkami salmonelli. Zarazki pojawiają się podczas nieprawidłowego przetwarzania drobiu, ale także w zepsutych potrawach z dodatkiem majonezu lub w daniach z surowym jajkiem.

Gotowe sałaty i sałatki: raj dla salmonelli

Występuje jeszcze inny produkt spożywczy, w którym bakterie rozprzestrzeniają się jeszcze szybciej niż w drobiu, mianowicie gotowe pakowane sałatki.

Umyte i pokrojone liście sałaty są sprzedawane w torebkach. Jednak produkty tego rodzaju nie są tak zdrowe, na jakie wyglądają. Stanowią one raj dla salmonelli.

Przyczyna: z pociętych lub zmiażdżonych liści wycieka sok roślinny. Naukowcy z uniwersytetu w Leicester zbadali, w jaki sposób obecność tego soku oddziałuje na rozprzestrzenianie się zarazków, a zwłaszcza salmonelli. Do rozprzestrzeniania się zarazków wystarczy ilość soku liściowego odpowiadająca 1/200 łyżeczki. Nawet tak niewielka ilość sprawia, że liczba pałeczek salmonelli wzrasta 2400 razy w porównaniu z liśćmi, które są świeże lub które są przechowywane w całości.

Do tego dochodzi jeszcze fakt, że sok liściowy sprawia, że bakterie utrzymują się na sałacie. Ich usunięcie poprzez umycie jest prawie niemożliwe.

Sok działa w takich produktach jak środek klejący. Również usunięcie zarazków z naczyń lub powierzchni roboczych jest dużo trudniejsze.

Gotowe mieszanki sałat należy spożywać niezwłocznie, tuż po otwarciu torebki. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie oczywiście całkowicie zrezygnować z tego typu produktów!

Słowa kluczowe:
salmonellasałata

Więcej Artykułów