Pani Teresa z Mielca pyta: Wszędzie czyta się, że należy spożywać codziennie 5 porcji owoców i warzyw. Czy to na pewno wystarczy? A może trzeba spożywać więcej?
dr Ulrich Fricke odpowiada: Jeśli uda się Pani spożyć 5 porcji owoców i warzyw dziennie, będzie idealnie. Tylko 15% społeczeństwa jest w stanie tyle zjeść. Oczywiście można zjadać więcej. Należy jednak pamiętać, że nie przyniesie to żadnych dodatkowych korzyści naszemu zdrowiu. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda w Bostonie wykazało, że z każdą kolejną porcją owoców i warzyw dziennie obniża się ryzyko przedwczesnej śmierci statystyczne o około 5%. Wraz z 5 porcjami osiąga się jednak wartość graniczną, powyżej której nie widać żadnego dodatkowego efektu pozytywnego.
W niektórych innych badaniach wykazano ponadto, że warzywa są nieco zdrowsze od owoców. Nie zawierają prawie wcale cukru owocowego, za to więcej błonnika i wtórnych substancji roślinnych.