Pietruszka często znajduje zastosowanie jako dekoracja potraw w restauracji. Warto ją jednak skonsumować.
Szkoda zostawiać ją na talerzu. I to nie tylko w restauracji. Pietruszka jest bogata w apigeninę. Ten związek obniża poziom aromatazy. Jest to taki enzym w ludzkim organizmie, który przekształca testosteron w estrogen. Jest to proces niekorzystny dla zdrowia mężczyzny. Im więcej pietruszki będziesz jeść, tym bardziej go zahamujesz i zachowasz więcej ze swojej męskości. Testy przeprowadzone na szczurach wykazały ponadto, że apigenina przyczynia się do podwyższania poziomu testosteronu i progesteron we krwi.
Większość zielonych warzyw i przypraw zawiera substancje wspierające hormony. Najlepsze są: kapustowate, jak np. brokuły, kalafior, jarmuż, a także buraki, boćwina, karczochy, seler, oregano, estragon i kolendra.
MOJA PORADA
Jedz jak najwięcej tych „producentów” testosteronu!