Osoby z artrozą (chorobą zwyrodnieniową stawów) czerpią z diety wegetariańskiej lub wegańskiej same korzyści. Ważnymi składniki takiej formy odżywiania są warzywa, sałatki i owoce. Zawierają wiele zdrowych składników odżywczych, które przeciwdziałają stanom zapalnym i mogą w znaczny sposób spowolnić postęp artrozy. Coraz częściej słyszy się i mówi o tym, że warzywa powinniśmy jeść na surowo. Przeczytaj, jakie zalety i wady ma w rzeczywistości surowa żywność.
Owoce, sałatki i warzywa do syta
Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym potwierdziło, że dieta wegańska łagodzi objawy artrozy. Już po dwóch tygodniach bóle w grupie kontrolnej, stosującej dietę opartą wyłącznie na produktach roślinnych, znacznie się zmniejszył.
Dziś coraz więcej osób stawia na dietę wegańską, szczególnie z pomocą surowego jedzenia. Główne argumenty:
Surowa żywność charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością aktywnych enzymów, błonnika, witamin, mikroelementów i minerałów.
Surowa żywność jest najlepszym źródłem substancji odżywczych i przeciwutleniaczy.
Wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, które nie zostały podgrzane powyżej 42 stopni Celsjusza, nazywamy surową żywnością. Powyżej tej temperatury zdrowe enzymy i witaminy w dużych ilościach zawarte w surowej żywności zostają w dużym stopniu zniszczone, a zatem nie mają wpływu na nasze zdrowie.
Poza tym surowa żywność wiąże osady i złogi obecne w naszym organizmie i stawach, a potem je usuwa. W ten sposób zapalenie stawów zostaje złagodzone, a artroza postępuje znacznie wolniej.