Trucizny, które tkwią w butelkach, konserwach, folii i kartonie

Food Inspector

21 września 2018

Przerażające jest, że zasadniczo zdrowe produkty spożywcze mogą nieść ze sobą poważne ryzyko chorób, jeżeli ich opakowania zawierają szkodliwe substancje, zdolne przenikać do żywności. Przedstawimy te zagrożenia i podpowiemy, jak się przed nimi chronić.

Trucizny, które tkwią w butelkach, konserwach, folii i kartonie

Związek chemiczny o nazwie bisfenol A (w skrócie BPA) jest używany przez producentów tworzyw sztucznych i możemy go spotkać na przykład w plastikowych butelkach (kod recyklingu „07” lub „PC”), kubkach i plastikowych naczyniach. Można również go znaleźć w sztucznych żywicach, powlekających od wewnątrz puszki z konserwami.

BPA może trafić do Twojego organizmu wraz z pożywieniem i mieć działanie podobne do żeńskiego hormonu – estrogenu. U mężczyzn prowadzi to między innymi do niepłodności, a u ciężarnych kobiet do wad wrodzonych u płodu. Naukowcy podejrzewają, że powodując zaburzenia w gospodarce hormonalnej, wyrządza kolejne szkody dla organizmu.

Te choroby wiąże się z bisfenolem A:

  • Nadciśnienie

  • Miażdżyca

  • Choroby serca

  • Cukrzycę typu 2

  • Nadwaga

  • Nowotwory (przede wszystkim piersi)

  • Zaburzenia płodności

  • Zaburzenia rozwojowe u dzieci (wady wrodzone mózgowia)

Ponadto badacze z Uniwersytetu w Exter w Wielkiej Brytanii doszli w 2010 roku do wniosku, że substancja ta podnosi ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Przeanalizowano historie chorób 2 948 pacjentów.

Okazało się, że osoby, których stężenie BPA we krwi było ponadprzeciętnie wysokie, wykazywały aż do 30% wyższe ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca.

Unia Europejska ustaliła taką wartość BPA (Tolerable daily intake), która jest bezpieczną dzienną dawką tej substancji, czyli taką, którą można spożyć i która nie spowoduje tym samym szkód zdrowotnych. Wynosi ona 4 µg na kilogram masy ciała dziennie.

Trzymanie się tych dawek jest jednak w praktyce dość trudne, gdyż nikt nie może dać konsumentom gwarancji, wraz z czym i w jakich ilościach spożywają BPA. Istnieją wprawdzie pomiary, z których wynika, że kilogram produktu spożywczego z puszki może zawierać około 30 µg BPA, na co dzień mamy jednak do czynienia z większą ilością źródeł tego związku chemicznego. Jest on nawet wchłaniany przez skórę, gdy przy kasie w markecie dotkniesz paragonu – gdyż znajduje się również w wyrobach papierowych.

Dalsze zagrożenia, które mogą stanowić opakowania

Unikaj ftalanów. Te zmiękczacze tkwią przede wszystkim w tworzywach sztucznych, wykorzystywanych do produkcji opakowań do żywności.

Substancje te mogą być uwalniane przez opakowanie i przenikać do jedzenia. Proces ten przebiega szczególnie łatwo, gdy pokarm jest bogaty w tłuszcze. Szczególnie narażone na zanieczyszczenia są pakowane na różne sposoby sery i wędliny. Problemem dotknięte jest również mleko w opakowaniach tetra pak, masło i oleje w plastikowych pojemnikach, a także dania przeznaczone do mikrofalówki.

Czym to może grozić? Nadwagą, cukrzycą, rakiem piersi i chorobami dróg oddechowych.

Co więcej: substancja ta przenika do pożywienia również z przyjaznych środowisku opakowań. Do produkcji opakowań z recyklingu wykorzystuje się uprzednio zadrukowany papier, na przykład makulaturę. Wraz z farbą drukarską do wytworzonego w ten sposób opakowania trafiają komponenty mineralne. Są one podejrzewane o działanie onkogenne. Pakowane w ten sposób są przede wszystkim suche produkty spożywcze, takie jak ryż, makaron, mieszanki do wypieków i płatki owsiane, nader często oferowane właśnie w opakowaniach z recyklingu.

Przenikanie do pożywienia to nie tylko bezpośredni kontakt opakowania z pokarmem. Szkodliwe substancje wydzielają się również poprzez parowanie. Dlatego po zakupie należy od razu przełożyć wszystkie artykuły spożywcze do szklanych opakowań.

Jak się chronić przed bisfenolem A?

  • W miarę możliwości nie jedz z plastikowych talerzy.

  •   Nie wlewaj gorących ani wrzących płynów do plastikowych pojemników, gdyż pod wpływem ciepła przenikanie BPA wzrasta 55 razy.

  • Do podgrzewania pokarmów wykorzystuj szkło, ceramikę i stal szlachetną.

  • Nie myj plastikowych naczyń w zmywarce. Pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają one BPA, który zanieczyści inne naczynia.

  • Nie korzystaj z plastikowego czajnika.

  • Nie jedz produktów spożywczych i nie pij napojów z puszek. Puszki zawierające tłuste pokarmy często są powlekane od wewnątrz tworzywem sztucznym.

  • Nie kupuj zafoliowanych warzyw i owoców.

  • Staraj się kupować mleko, wodę i soki owocowe w szklanych butelkach, gdyż kartony, w których sprzedawane są płyny, również mogą zawierać szkodliwe substancje.

  • Zadbaj o to, aby produkty spożywcze w Twojej lodówce nie miały kontaktu z elementami z tworzywa sztucznego.

  • Zapytaj dentystę, czy używane przez niego materiały są wolne od szkodliwych substancji.

  • Jeśli nie potrzebujesz paragonu, zrezygnuj z niego po zakupach.

  • Unikaj gotowych produktów spożywczych. Podczas ich produkcji często dochodzi do kontaktu z elementami z tworzywa sztucznego (np. rury, pojemniki).

Słowa kluczowe:
opakowaniażywność

Więcej Artykułów