Fenkuł w 2009 r. otrzymał tytuł „rośliny leczniczej roku”. Ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15%. Możesz więc jeść go bez ograniczeń, bez obaw o swój poziom cukru we krwi.
Dziki koper włoski uchodzi za tradycyjną roślinę leczniczą. Można go używać zarówno w celach zdrowotnych, jak i w kuchni. Fenkuł warzywny nadaje się natomiast tylko do zastosowań kulinarnych, co nie znaczy, że nie zawiera on żadnych substancji działających prozdrowotnie – owszem, zawiera, lecz w mniejszej ilości niż koper dziki.
Fenkuł pomoże:
obniżyć poziom cukru we krwi,
zmniejszyć wzdęcia i uczucie pełności,
złagodzić kaszel i przeziębienie,
złagodzić wszelkie problemy trawienne (np. w połączeniu z anyżem i kminkiem),
w wytwarzaniu mleka przez matki karmiące.
Wartość odżywcza w 100 g
31 kcal, 0,2 g tłuszczu, brak cholesterolu, 7 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1,2 g białka
Ogranicz nieco spożycie herbatki z kopru włoskiego. Jak w każdej innej herbacie, mogą się w niej kumulować takie substancje, jak metyloeugenol i estragol, których spożycie może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem choroby nowotworowej. Federalny Instytut Oceny Ryzyka oraz Komitet Naukowy UE ds. Żywności w zakresie produktów spożywczych ostrzegają zatem przed jej nadmiernym spożyciem. Ale oczywiście jedna filiżanka dziennie jest bezpieczna.
fenkuł, superfood, cukrzyca, poziom cukru