Dieta bogata w pokarmy zasadotwórcze nie jest skomplikowana, za to jest bardzo dobra dla uszkodzonych zwyrodnieniami stawów i dla całego organizmu. Opiera się na trzech filarach. W materiale przedstawimy, w jaki sposób należy przestawić swoją dietę unikając zakwaszenia oraz jakie produkty spożywcze czy żywnościowe powinny przede wszystkim znaleźć się w jadłospisie. Nowo zdobytą wiedzę można od razu wykorzystać w praktyce, przygotowując proste i zarazem zapobiegające zakwaszeniu potrawy.
„No tak, znowu jakaś kolejna dieta, której lista zakazanych produktów żywnościowych jest znacznie dłuższa niż tych dopuszczalnych!” To była moja pierwsza myśl, kiedy wysokozasadowa dieta zaczęła bliżej zaprzątać moją głowę, a która w obiegowej opinii opisywana jest częściej jako dieta zasadowa. Jednakże po krótkim czasie zauważyłam, że nie chodzi tu o dietę pełną zakazów, lecz o odżywianie dobroczynnie wpływające na ogólny stan zdrowia. Ponadto informacja, że wysokozasadowa dieta dodatkowo związana jest z utratą wagi jest kolejną zaletą, jednak nie ona jest tutaj najważniejsza.
Pojęcie „dieta zasadowa” określa obecnie taką formę diety, w której zasadowe produkty żywnościowe stanowią zasadniczą jej część, zatem taki sposób odżywiania należy poprawnie określić jako wysokozasadowy. Dieta zasadowa bowiem składa się do 100 procent z zasadowych produktów żywnościowych. Taka dieta służyć ma głównie jako metoda wykorzystywana przy choćby kuracji detoksykującej, odtruwającej czy oczyszczającej jelito grube, bądź usuwającej metale ciężkie. Po jej przeprowadzeniu odprowadzone zostają z organizmu wszelkie metabolity oraz kwasy, co w konsekwencji pozwala na zastosowanie diety wysokozasadowej. W takiej diecie stosujemy do około dwóch trzecich zasadotwórczych produktów żywieniowych, a zdrowych kwasotwórczych do około jednej trzeciej. W przeciwieństwie do czysto zasadowej diety, wysokozasadowa dieta zawiera również kwaśne produkty żywnościowe o wysokiej zawartości składników odżywczych, jak na przykład orzechy, owoce strączkowe, proso lub jaja.
Metoda wysokozasadowej diety opiera się na trzech filarach:
Redukujemy kwasotwórcze, tak zwane kwasowe produkty żywnościowe.
Wybieramy zasadotwórcze, tak zwane zasadowe produkty żywnościowe.
Wypijamy dziennie od 2 do 3 litrów płynów bezalkoholowych, najlepiej niegazowanej wody mineralnej, niesłodzonych i samodzielnie wyciśniętych soków z grupy owoców zasadowych.
Według jakich zasad klasyfikowane są produkty żywnościowe na kwasotwórcze, zasadotwórcze bądź neutralne? Dlaczego na przykład cytrynę zaliczamy do produktów zasadowych chociaż, jak wiadomo, jest ona całkiem kwaśna? Czy klasyfikowanie danego produktu spożywczego jako kwaśnego lub zasadowego nie ma nic wspólnego ze smakiem? Decydujący udział mają tu rozpuszczalne sole mineralne oraz zawartość wody.
Na użytym przez nas przykładzie cytryny widać, że cytryna ma kwaśny smak, ale zawiera jedynie słabe kwasy owocowe, które w organizmie szybko rozkładane są do dwutlenku węgla. A dwutlenek węgla jest szybko wydychany przez płuca. Kwasy owocowe nie zostają więc w organizmie.
Ponadto, w cytrynie znajdują się różnorodne sole mineralne, które w organizmie metabolizują się zasadowo i w nim pozostają. Summa summarum dlatego cytryna zaliczana jest do zasadowych produktów żywnościowych.
Zasadniczo zaklasyfikowanie produktów żywnościowych do kwaso- lub zasadotwórczych opiera się na efekcie metabolizowania zawartych w nich składników chemicznych (niezależnie czy w organizmie będą rozkładane jako kwasy czy zasady).
Oczywiście dieta wysokozasadowa nie oznacza, że natychmiast musimy rezygnować ze wszystkich kwasotwórczych produktów spożywczych. Na przykład, ja próbuję mój apetyt na słodycze zaspokoić owocami, a zamiast mięsa na stole lądują warzywa. Ale muszę sama przyznać, że nie zawsze mi się to udaje. Czasami musi być też czekoladowy batonik czy włoska pizza. Zatem, delektowanie się małymi porcjami zawsze jest dozwolone – nawet w przypadku zdrowego odżywiania!
Mocno kwasotwórcze |
Słabo kwasotwórcze |
Mocno zasadotwórcze |
Słabo zasadotwórcze |
Neutralne |
Mięso, wędliny |
Śmietana |
Różne odmiany sałaty, na przykład rukola |
Grzyby |
Cukier |
Ryby |
Pełne mleko |
Warzywa |
Ziarna |
Oliwa z oliwek |
Żółtko |
Jogurt |
Owoce |
Tofu |
Olej słonecznikowy |
Twarde sery |
Makaron razowy |
Ziemniaki |
Kefir |
|
Twaróg |
Orzechy |
Ocet owocowy |
||
Ryż |
Soja |
Herbata ziołowa |
||
Chleb pełnoziarnisty |
Produkty z białej mąki |
Niegazowana woda mineralna |
||
Produkty mączne |
Kawa |
|||
Alkohol |
Cola |
Żeby umożliwić Państwu poznanie wysokozasadowej diety, zebraliśmy przepisy na zdrowe i zasadotwórcze potrawy. Mogą być Państwo zaskoczeni jak odpowiednio dobrana dieta będzie dobrze smakować.
Porcja dla 4 osób:
500 g ziemniaków
1 litr bulionu (kostka)
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
3 kiełbaski metka lub kiełbaski białe parzone
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i zagotować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę umyć i posiekać. Kiełbaskę pokroić w plastry.
Warzywa i kiełbasę dodać do ziemniaków po 10 minutach i gotować przez kolejne 10 minut.
Następnie warzywa i kiełbasę wyjąć z zupy, zupę przetrzeć lub wycisnąć przez sito, do smaku dodać sól i pieprz. Do zupy dodać ponownie warzywa i kiełbasę.
Porcja dla 4 osób:
650 g miąższu dyni
4 średniej wielkości ziemniaki
2-3 duże pomidory
1 duża czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
650 g zielonej fasoli
Oliwa z oliwek
3 liście laurowe
1,5 łyżeczki kminku
Wykonanie:
Miąższ dyni pokroić w duże kostki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć pestki i drobno pokroić. Z papryki usunąć pestki i posiekać. Obrać ząbki czosnku. Cebulę obrać i posiekać. Fasolę umyć.
Kostki dyni, fasolę oraz ziemniaki poddusić w gorącej oliwie z oliwek, dodać liście laurowe i parować do miękkości na niewielkim ogniu.
Jednocześnie pomidory, paprykę oraz cebulę poddusić na oliwie z oliwek, dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko od czasu do czasu zamieszać i gotować do uzyskania gładkiej konsystencji musu.
W moździerzu wyrobić 1 ząbek czosnku i kminku do konsystencji pasty.
Mus pomidorowo-paprykowo-cebulowy wymieszać z pastą czosnkową i mieszanką dyniowo-ziemniaczano-fasolową i jeszcze gotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Porcja dla 4 osób:
8 czosnków dętych (cebula siedmiolatka)
4 marchwie
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól jodowana, pieprz, świeże lub suszone przyprawy jak tymianek, rozmaryn, oregano.
Dip:
2 kubki jogurtu (1,5% tłuszczu)
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Sól jodowana, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć, pokroić w drobne paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać warzywa. Na średnim ogniu przez około 15 minut gotować często mieszając. Do smaku dodać sól jodowaną, pieprz oraz zioła.
Jogurt, kwaśną śmietanę oraz oliwę z oliwek wymieszać. Do smaku dodać wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Podawać z chlebem pita
Porcja dla 4 osób:
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml soku z ciemnych owoców
300 g świeżych malin
4 łyżeczki miodu
2 dojrzałe banany
500 g winogron
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładko z 4 łyżkami soku owocowego. Pozostałą ilość soku oraz maliny zagotować od 4 do 5 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z malinami i zagotować ciągle mieszając. Zamieszać z miodem. Maliny lekko zagotować przez około 1 minutę na lekkim ogniu, następnie przecisnąć przez sito.
Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem z sosem. Winogrona umyć i oderwać ogonki, wysuszyć. Sos rozłożyć na 4 talerzach deserowych, dodać winogrona.