Chińscy naukowcy z uniwersytetu w Shenyang odkryli nowy czynnik ryzyka choroby Alzheimera, a mowa tutaj o niedoborze pierwiastka śladowego – manganu.
Choroba Alzheimera
Na łamach magazynu specjalistycznego „Nutrients” przeanalizowano dane pochodzące od 836 osób z chorobą Alzheimera. Okazało się przy tym, że wykazywali oni o do 60% niższy poziom manganu w porównaniu ze zdrowymi osobami. Wynika z tego, że niedobór tego pierwiastka może mieć związek z coraz gorszą wydajnością umysłową.
Co możesz zrobić: Dla ochrony swoich komórek mózgowych przyjmuj codziennie 3–4 mg manganu. Taka ilość znajdziesz przykładowo w 10 g czarnej lub zielonej herbaty, 30 g zarodków pszennych, 50 g orzechów laskowych, 100 g chleba pełnoziarnistego lub płatków owsianych lub 200 g roślin strączkowych. Dla pewności możesz przyjmować także preparat z manganem.