Reumatolodzy z uniwersytetu w Teheranie (Iran) leczyli 100 kobiet, które cierpiały na reumatoidalne zapalenie stawów. Połowa z nich otrzymywała dziennie 500 mg kwercetyny, druga połowa – placebo. Wyniki opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.
Po 8 tygodniach w grupie zażywającej kwercetynę następowała poprawa: pacjentki cierpiały mniej z powodu porannej sztywności stawów, a po wysiłku fizycznym odczuwały mniejszy ból. Zmniejszyły się również obrzęki stawów.
Kwercetyna jest substancją pochodzenia roślinnego, która hamuje zapalne reakcje w organizmie i „wyłapuje” szkodliwe wolne rodniki.
Co można zrobić? Pacjenci cierpiący na artretyzm powinni często jeść produkty bogate w kwercetynę takie jak cebula, jabłka, warzywa kapustne, czerwone winogrona lub zieloną fasolkę. Kapsułki kwercetyny można kupić w aptece, zielarniach czy sklepach ze zdrową żywnością.