Zmniejszenie ryzyka występowania raka piersi może być związane z wyższym niż rekomendowany poziomem witaminy D3 we krwi.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego na podstawie wyników trzech badań przeprowadzonych w latach 2002-2017 ustalili, że u kobiet z poziomem 25-hydroksywitaminy D powyżej 60 ng/ml ryzyko raka piersi było pięciokrotnie niższe, niż w przypadku kobiet, u których poziom tej witaminy był niższy niż 20 ng/ml.
Oznacza to, że korzystne działanie witaminy D występuje przy stężeniu znacznie wyższym niż zalecane w 2010 przez National Academy of Medicine 20 ng/ml.
W badaniu łącznie uczestniczyło 5038 kobiet po 55. roku życia (średnia wieku wynosiła 63 lata). W momencie rozpoczęcia badan u uczestniczek nie zdiagnozowano nowotworu, a ich stan zdrowia i poziom witaminy D we krwi monitorowany był średnio przez 4 lata. W ciągu 15 lat trwania badań nowotwór zdiagnozowano u 77 kobiet. Oprac. AG/PAP