W chińskiej wiosce Bama Yao mieszka nieproporcjonalnie wielu starych ludzi. Od wielu pokoleń mieszkańcy tej wioski jedzą szczególnie dużo nasion konopi – co wyraźnie wskazuje na to, jak zdrowe one są. O roślinie konopi często słyszy się w kontekście uzależnienia od haszyszu i marihuany. Ale odurzający tetrahydrokannabinol nie znajduje się w nasionach. Można więc je spożywać bez skutków odurzenia.
Nasiona konopi zawierają wapń, potas, magnez, siarkę, żelazo, kwas tłuszczowy omega-6, kwas gamma-linolenowy, przeciwutleniacz fitol oraz witaminy A, B, C, D i E. Skład substancji odżywczych jest dla ludzi idealny: wysokiej jakości olej (30-35%), idealnie skomponowane białko (edestyna), 20-30% węglowodanów, wszystkie ważne mikroelementy i pierwiastki śladowe, niezbędne witaminy, chlorofil i kilka aromatów.
480 kcal, 21 g białka, 34 g tłuszczu, 2 g węglowodanów, 41 gramów błonnika
Szczególnie kwas gamma-linolenowy wspomaga walkę przeciw przewlekłym stanom zapalnym. Nie mam tu na myśli w pierwszej kolejności na przykład zaczerwienienia skóry. Mówię o łagodnych (subklinicznych) stanach zapalnych, które długotrwale osłabiają Twój układ odpornościowy. Stany takie sprzyjają pojawianiu się cukrzycy, raka lub problemom z sercem. Twój organizm przekształca kwas gamma-linolenowy w prostaglandyny. Jest to hormon, który reguluje stany zapalne i gorączkę.
Nasiona konopi są łatwe w użyciu
- Możesz użyć ziarna łuskane lub niełuskane.
- Idealnie jest dodać je do płatków śniadaniowych, jogurtów, owsianki, zup, sałatek lub makaronów.
- Dodaj nasiona konopi do ciasta na chleb lub innego ciasta.
- Możesz zastąpić nasionami konopi migdały i orzeszki piniowe.
- Po prostu polej olejem z nasion konopi makaron, dania zbożowe, zupy lub przygotuj na jego bazie sosy sałatkowe.
Możesz jeść nasiona konopi na surowo. Olej z nich nie wymaga rafinacji ani jakiejkolwiek obróbki cieplnej. Nasiona konopi są zawsze wolne od roślinnych toksyn i inhibitorów – w przeciwieństwie do np. nasion bawełny, rzepaku lub soi.
Nawiasem mówiąc, stosowanie haszyszu (czyli narkotyku odurzającego, a nie nieszkodliwych nasion konopnych) również pomaga przeciw cukrzycy (Penner i in.: The impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insilin Resistance Among US Adults. J.amjmed.2013.03.002). Haszysz w medycznym obrazie zwalcza insulinooporność, otyłość, neuropatie i retinopatie oraz reguluje poziom insuliny we krwi. Jednak działanie haszyszu po czasie słabnie. Oczywiście nie mogę polecić Ci leczenia cukrzycy poprzez palenie haszyszu. Jest to nielegalne.