Mniej znany, lecz nie mniej istotny niż pozostałe meridiany, jest Chon Mai – naczynie wznoszące. Du Mai, Ren Mai i Chong Mai to podstawowe zbiorniki energii dla wszystkich pozostałych meridianów. Chon Mai puszcza w obieg naszą energię Jing, naszą esencję i jest rodzajem „odcisków palców przodków”, gdyż tworzy połączenie między energią przedurodzeniową a pourodzeniową.
Chong Mai łączy Shen serca, nasz indywidualny los, ze Zhi nerek, naszą energią przodków.
Chong Mai ma swój początek we wnętrzu między nerkami, ciągnie się w dół przez macicę i wnika w powierzchnię krocza, aby z meridianem nerek wędrować dalej przez klatkę piersiową.
Tutaj meridian rozgałęzia się w różnych kierunkach. Niektóre drobne odgałęzienia biegną do przestrzeni międzyżebrowych (Spatium Intercostale). Duże odgałęzienie rozciąga się aż do szyi, zagina się wokół ust i wędruje do czoła. Drugie odgałęzienie biegnie od krocza do kręgosłupa, a trzecie od lędźwi po wewnętrznej stronie nogi aż do wewnętrznego brzegu stopy. Tutaj meridian dzieli się i wpada do meridianów nerek i śledziony.
Jest też jednocześnie zbiornikiem służącym energii życia. Porusza Qi odporności w obrębie klatki piersiowej i brzucha, zaopatruje skórę i włosy, rozdziela Jing od środka na zewnątrz i wyznacza moment wystąpienia pierwszej miesiączki oraz menopauzy.
Chong Mai ma wiele odgałęzień i oddziałuje na wszystkie części ciała z wyjątkiem ramion. Odżywia i reguluje krew, zaopatruje w krew Zang i Fu oraz transportuje krew i Qi przede wszystkim do brzucha, serca, klatki piersiowej, macicy (u kobiet), wewnętrznych części ud oraz do dużego palca u nogi.
Do typowych objawów zakłóceń Chong Mai należą:
- bezpłodność u kobiet
- zaburzenia cyklu menstruacyjnego (nieregularna, niepojawiająca się, przedłużająca się, bolesne i obfite krwawienia miesięczne)
- mdłości
- wymioty
- zgaga
- biegnące w przeciwnym kierunku Qi żołądka
- impotencja
- słabe żyły
- zakażenia przewodu pokarmowego
- tachykardia.
Poniższe punkty są często stosowane w celach terapeutycznych. Można korzystnie wpływać na wymienione zaburzenia, jeżeli punkty te podda się akupresurze. Palcem wskazującym należy wykonywać małe okrężne ruchy w przedstawionych obok punktach akupresurowych, lekko uciskając przy tym skórę. Najkorzystniej jest masować je codziennie po kilka minut. Każdy punkt masuje się palcem wskazującym lub środkowym, wykonując 20 razy okrężny ruch w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a następnie 20 razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
MP 4 – Gongsun
Na środku wewnętrznej strony stopy. Uspokaja Shen, chroni serce i piersi, reguluje i wzmacnia Qi śledziony.
Ni 14 – Siman
Na wysokości szerokości dwóch kciuków poniżej pępka. Rozbija stazy Qi i krwi, reguluje gospodarkę wodną, zalecany przy dużym narażeniu na patogeny.
Ni 16 – Huangshu
Na wysokości pępka, po obu stronach jego środkowej linii, w odległości połowy szerokości kciuka.
Ogrzewa żołądek i jelito, rewitalizuje ciało i umysł, reguluje Qi.
Menstru Fit Function Tea (zaburzenia menstruacyjne)
- 4,5-9 g Dang Gui (korzeń arcydzięgiela chińskiego)
- 3-9 g Hong Hua (kwiat krokosza barwierskiego)
- 3-9 g Dan Shen (korzeń szałwi miltiorrhiza)
- 3-6 Yan Hu Suo (kłącze kokoryczu)
- 5-8 g herbaty Pu-Erh
Poprawia ukrwienie i przemianę materii, aktywuje hormony i zmniejsza wewnętrzny niepokój.
Herbata lecznicza przeciw zgadze
- 3-9 g Zi Su Geng (łodyga pachnotki zwyczajnej)
- 20 sztuk Chi Xiao Dou (ziarna fasoli Adzuki)
- 4,4-9 g Bei Sha Shen (Glehniae, Radix)
- 6-12 g Dan Zhu Ye (Lophateri Herba)
Herbata ta ma silnie alkalizujące działanie, łagodzi podrażnienia i uspokaja.
Herbata lecznicza przeciwko zaburzeniom pracy serca
H-Rhytmo Fit Function Tea
- 3-9 g Ren Shen (korzeń żeń-szenia)
- 3-9 g Dan Shen (korzeń szałwi miltiorrhiza)
- 3-9 g Shu Di Huang (Rehmanniae, preparat z korzenia)
- 2-6 g zielonej herbaty
Rozluźnia, poprawia ukrwienie, uspokaja i łagodzi podrażnienia.
Przygotowanie
1. Przez około 10 minut doprowadzać do wrzenia chińską mieszankę ziół, bez przykrycia w 1,5 l wody. W miarę możliwości powinna to być miękka woda z kranu.
2. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
3. Podczas gotowania dolać jednorazowo 0,1 do 0,2 l zimnej wody.
4. Po około 25 minutach (łącznie) zdjąć herbatę z ognia i odcedzić.
5. Nabrać 250 ml (filiżankę) i wypić małymi łykami. Pozostałą herbatę przychowywać w lodówce. Przed spożyciem przez chwilę podgrzać na kuchence. Taka ilość wywaru powinna starczyć mniej więcej na trzy dni.
Zioła chińskie można nabyć w każdej dobrze zaopatrzonej aptece TMC.