Mieszanka z ziół chińskich zapobiega cukrzycy

26 kwietnia 2018

Cukrzyca to trudny przeciwnik, ponieważ przez wiele lat nie daje spektakularnych objawów, ale podstępnie niszczy organizm człowieka. Leczenie cukrzycy jest trudne, bo zarówno od lekarza, jak i pacjenta wymaga dyscypliny. Lepiej więc jej zapobiegać niż potem ją leczyć.

Mieszanka z ziół chińskich zapobiega cukrzycy

Mieszanka ziół chińskich obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i nie powoduje działań niepożądanych. Udowadniają to badania przeprowadzone na Uniwersytecie Pekińskim (Chiny), opublikowane na łamach „Journal of Clinical Endocrinology” w styczniu 2014 r. W badaniach wzięło udział niemal 400 pacjentów, u których stwierdzono nietolerancję glukozy (tzw. stan przedcukrzycowy) – ich komórki nie pobierały insuliny i dlatego po posiłkach poziom cukru we krwi niebezpiecznie się podnosił. Połowa tych osób otrzymywała mieszankę ziół chińskich Tian-Qi (składającą się z 10 różnych chińskich roślin, m.in. żeń-szenia, traganka i ligustru), druga zaś przyjmowała placebo, czyli preparat, który nie miał żadnego działania. Po roku w grupie, gdzie zastosowano placebo, cukrzyca rozwinęła się u 30 procent badanych, w grupie zażywającej Tian-Qi jedynie u 18 procent.

Nasza rada: Pod żadnym pozorem nie kupuj gotowych preparatów z niepewnych źródeł (np. w Internecie). Zwróć się do osób praktykujących tradycyjną medycynę chińską (lekarze lub osoby leczące metodami niekonwencjonalnymi) i zapytaj ich o szczegółowe wytyczne dotyczące stosowania. Żadnych środków ziołowych nie należy stosować bez porozumienia z lekarzem. Pamiętajmy też, że zioła mogą wchodzić w interakcje z jedzeniem i sokami owocowymi. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które zażywają leki z powodu chorób przewlekłych.

cukrzyca

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów

wiper-pixel