Cukrzyca to trudny przeciwnik, ponieważ przez wiele lat nie daje spektakularnych objawów, ale podstępnie niszczy organizm człowieka. Leczenie cukrzycy jest trudne, bo zarówno od lekarza, jak i pacjenta wymaga dyscypliny. Lepiej więc jej zapobiegać niż potem ją leczyć.
Mieszanka ziół chińskich obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i nie powoduje działań niepożądanych. Udowadniają to badania przeprowadzone na Uniwersytecie Pekińskim (Chiny), opublikowane na łamach „Journal of Clinical Endocrinology” w styczniu 2014 r. W badaniach wzięło udział niemal 400 pacjentów, u których stwierdzono nietolerancję glukozy (tzw. stan przedcukrzycowy) – ich komórki nie pobierały insuliny i dlatego po posiłkach poziom cukru we krwi niebezpiecznie się podnosił. Połowa tych osób otrzymywała mieszankę ziół chińskich Tian-Qi (składającą się z 10 różnych chińskich roślin, m.in. żeń-szenia, traganka i ligustru), druga zaś przyjmowała placebo, czyli preparat, który nie miał żadnego działania. Po roku w grupie, gdzie zastosowano placebo, cukrzyca rozwinęła się u 30 procent badanych, w grupie zażywającej Tian-Qi jedynie u 18 procent.
cukrzyca