Od dawna wiadomo, że pewne rodzaje diety mogą powodować wzrost ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Amerykańskie i brytyjskie badania wykazały, jak silny jest ten wpływ i jak szybko prowadzi do rozwoju choroby. Już dwa tygodnie po zmianie nawyków żywieniowych naukowcy dostrzegli wyraźne symptomy.
Naukowcy zaprosili do swojego badania 20 żyjących w stanach Zjednoczonych Afroamerykanów oraz 20 osób żyjących w wiejskich rejonach Afryki południowej. Pod ścisłą kontrolą obie te grupy na dwa tygodnie „zamieniły się” nawykami żywieniowymi. Afrykańczycy zaczęli zatem spożywać – zachodnim zwyczajem – znaczne ilości białka i tłuszczów, zaś Afroamerykanie wiele błonnika i niewielkie ilości tłuszczów i białek. Wynik: po zmianie nawyków żywieniowych biomarkery nowotworowe (wskaźniki biologiczne, mogące wskazywać na obecność choroby) Afroamerykanów spadły. U Afrykańczyków natomiast w znaczny sposób wzrosły.
Wniosek, do jakiego doszli naukowcy: Badania wykazują, że zmiana nawyków żywieniowych może obniżać lub podnosić ryzyko zachorowania i dlatego nigdy nie jest za wcześnie na zdrowe odżywianie (lepiej dziś, niż jutro)!
Porada: Błonnik jest zawarty jedynie w produktach pochodzenia roślinnego – w szczególności w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych (soczewica, fasola, groszek), warzywach i owocach. Jedz zatem chleb, ryż i makaron tylko w wersji pełnoziarnistej. Spróbuj codziennie jeść dwie porcje świeżych owoców i trzy porcje warzyw. Porcja to taka ilość, jaka zmieści się w dłoni. Ponadto dostarcz swojemu organizmowi 2-3 razy w tygodniu porcję roślin strączkowych (np. jako danie jednogarnkowe lub w sałatce).