Organizacja Narodów Zjednoczonych dokonała ostatnio nowej klasyfikacji żywności. Za wysoko przetworzone uważa się dania gotowe oraz inne produkty, do których dodano konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku oraz duże ilości cukru, tłuszczu i soli (np. przekąski, lody, napoje słodzone, słodycze, frytki, hamburgery i inne produkty typu fast food).
Naukowcy z Sorbony w Paryżu (Francja) ustalili, jak bardzo szkodliwe są te produkty. W czasopiśmie JAMA Internal Medicine ocenili oni nawyki żywieniowe 44 551 badanych osób powyżej 45. roku życia. W okresie siedmiu lat badań zmarły 602 osoby biorące udział w badaniu. Ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło o 14% na każde 10% udziału wysoko przetworzonej żywności. Co dokładnie sprawia, że te produkty są tak niezdrowe? Są one bogate w kalorie, złe tłuszcze, cukier i sól, ale ubogie w błonnik i substancje odżywcze.
Beate Rossbach radzi: Gotowanie samemu jest zawsze najzdrowsze. Nawet jeśli nie masz czasu, masz wystarczająco dużo alternatyw dla niezdrowego, wygodnego jedzenia – omlety, jajecznica z pomidorami, risotto lub warzywa z patelni czy zupa to nie czarna magia. A w razie potrzeby możesz dodać do dania chleb pełnoziarnisty z surowymi warzywami lub winogronami.