Co naprawdę oznacza określenie „niskotłuszczowy” i inne tego typu

Co naprawdę oznacza określenie „niskotłuszczowy” i inne tego typu

Dr med. Rainer Limpinsel

28 września 2022

Na opakowaniach gotowych produktów spożywczych w markecie można znaleźć ładnie brzmiące terminy. Żywność ta nie jest jednak automatycznie zdrowa – wręcz przeciwnie! Zdrowa żywność jest świeża, nieprzetworzona i bynajmniej nie pochodzi z fabryki.

Co naprawdę oznacza określenie „niskotłuszczowy” i inne tego typu

KŁAMSTWA W SUPERMARKECIE

Produkt lekki / light

Nie jest to jednoznaczne określenie. Jeśli zawartość kalorii, tłuszczu lub cukru jest o 1/3 niższa niż zwykle, firma może umieścić to określenie na opakowaniu. Ale: nawet żywność zawierająca o 35% mniej tłuszczu, ale za to o 50% więcej cukru, może nosić określenie „light”. Radziłbym nie kupować tego typu produktów w ogóle.

3 określenia dotyczące słodyczy

1. Niskosłodzony: płyn zawierający mniej niż 2,5 % cukru lub substancja o zawartości cukru poniżej 5%.

2. Bez cukru: mniej niż 0,5% cukru.

3. Bez dodatku cukru: nie zawiera cukru, ale uwaga: soki owocowe to zawsze bomba cukrowa!

4. Bez dodatku substancji słodzących: w takich produktach nie ma substancji słodzących ani substytutów cukru. Jednak mogą zawierać kosmiczne ilości zwykłego cukru.

Niska zawartość tłuszczu

Jeśli przemysł wyprodukuje płyn o zawartości tłuszczu mniejszej niż 1,5 g w 100 ml, to takie oznaczenie jest dopuszczalne. Pokarm stały może zawierać do 3 g tłuszczu w 100 g.

Beztłuszczowa

To oznaczenie jest dozwolone, jeśli produkt zawiera mniej niż 0,5% tłuszczu. Jednak produkty beztłuszczowe nie sprawiają, że człowiek się nasyci, więc spożywamy ich więcej, niż chcemy. Na dłuższą metę „beztłuszczowe” jedzenie powoduje więc tycie.

Podobne Artykuły

Więcej Artykułów