Jedzenie bywa stresujące: często jemy w pośpiechu tak, aby tylko czymkolwiek zaspokoić uczucie głodu; a czasami chcemy ulec swojej ambicji i codziennie gotować wymagający czasu posiłek, co szybko staje się męczącym obowiązkiem. Niektórzy wciąż liczą kalorie i zadręczają się wyrzutami sumienia, gdy pozwolą sobie na zbyt wiele dobrego. Rozwiązaniem tych wszystkich problemów jest uważne jedzenie. Poniżej 8 ważnych wskazówek, jak to zrobić oraz jedno małe ćwiczenie.
Zasadniczo zdrowe odżywianie jest o wiele łatwiejsze, niż się to nam wydaje. Nasz organizm bardzo dokładnie wie, czego mu potrzeba. Wysyła nam wciąż sygnały, w które powinniśmy się wsłuchać. Niestety, zapomnieliśmy jak je interpretować i rozumieć. A właśnie o to chodzi w uważnym odżywianiu: na nowo uczymy się słuchać sygnałów, jakie wysyła nam ciało i odpowiadać na nie.
Wiele błędów żywieniowych wynika z bezmyślności lub też z ciągłego pośpiechu, w którym żyjemy i jemy szybko, byle jak. Czasami zjadamy kilkakrotnie więcej, niż jesteśmy w stanie, nawet jeśli danie było zbyt tłuste i niezbyt nam smakowało.
Inny rodzaj nieuwagi przy jedzeniu: siedzenie przed telewizorem i „przy okazji”, niby niezauważalnie, pochłonięcie ogromnej paczki chipsów. Takie odżywanie się nie może być zdrowe.
Skutki nieuważnego odżywiania się:
Stres (gdyż poświęcamy za mało czasu na rozsądne zaplanowanie jedzenia i jemy zbyt szybko, co nakręca spiralę stresu)
Nadwaga (bo jemy za dużo, zbyt szybko i nieregularnie)
Problemy trawienne (uczucie pełności, zgaga, bóle brzucha, biegunka – z powodu niedokładnego żucia i przejadania)
Niedobór substancji witalnych (bo dania gotowe i fast food nie dostarczają prawie żadnych witamin i substancji witalnych)
Jeśli odżywiasz się tak przez dłuższy czas, narażasz się na ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, czy problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Uważne jedzenie polega na uświadomieniu sobie, co i jak jemy. Wyrwij się z codziennej gonitwy i poświęć czas na wsłuchanie się w siebie i odnalezienie swoich potrzeb. Daj sobie czas na świadome przyjmowanie pokarmów i czerpanie z tego przyjemności.
Co osiągniesz dzięki uważnemu odżywianiu?
Oderwiesz się od całodniowej gonitwy i w ten sposób łatwiej uporasz się z codziennym stresem.
W spokoju układ pokarmowy pracuje o wiele lepiej, niż w sytuacji ogólnego napięcia. Jeśli przeznaczysz odpowiednią ilość czasu na przeżuwanie pokarmu, ułatwisz pracę Twojemu układowi trawiennemu. Ponadto zwiększysz wydzielanie soków trawiennych.
Znowu poczujesz naturalną sytość i nie zjesz więcej, niż tyle, ile wystarczy dla zaspokojenia głodu. Możesz zatem zrezygnować z uciążliwego liczenia kalorii.
Nie kontrolując się, lecz podążając za swoimi potrzebami, unikniesz napadów wilczego głodu i przybierania na wadze.
8 wskazówek, jak uważnie jeść |
||
1. Uważne jedzenie zaczyna się na zakupach. Zamiast gotowych produktów, które zawierają całą masę niepotrzebnych dodatków, wybieraj świeże i zdrowe produkty spożywcze. 2. Gotowanie nie powinno być przykrym obowiązkiem, lecz okazją do kreatywnego szaleństwa. Gotuj wszystkimi zmysłami. Niech jasne kolory sałatko owocowej ucieszą Twoje oczy, a Twój węch niech napawa się wonią samodzielnie sporządzonej mieszanki przypraw. 3. Przy stole wrzuć na luz. Niech ten czas będzie dla Ciebie okazją do świadomego odprężenia się. Przy posiłku nie ma miejsca dla telewizji, gazety, czy telefonu komórkowego. |
Kłótnie również warto przełożyć na inny moment. Przyjemnie będzie za to jeść w akompaniamencie spokojnej muzyki, mile rozmawiając. 4. Podczas posiłku często odkładaj sztućce. W ten sposób automatycznie zwolnisz tempo jedzenia. Posiłek ma sprawiać przyjemność, a nie zostać w pośpiechu pochłonięty. 5. Powolne jedzenie jest istotne również dlatego, aby świadomie poczuć sytość. Aby sygnał „żołądek jest pełny” trafił do mózgu, musi upłynąć 20 minut. Zbyt szybkie, pośpieszne jedzenie skutkuje nadwagą, bo jemy więcej, niż potrzebuje nasz organizm i zanim zdąży nam zasygnalizować, że żołądek jest pełny. |
6. Poświęć odpowiednią ilość czasu na przeżuwanie. W ten sposób umożliwiasz żołądkowi łatwiejsze trawienie. 7. Nie ma nic złego w tym, że kończy się posiłek jako ostatni. Jeśli odczuwasz sytość, zostaw resztki na talerzu. To nie marnowanie jedzenia, lecz pójście za głosem rozsądku. 8. Uważne jedzenie polega również na tym, by czasami odpuścić sobie posiłek. Czy odczuwasz głód jedzenia? A może to po prostu potrzeba zrelaksowania się po ciężkim dniu? Taki „głód” lepiej zaspokoisz idąc na spacer lub czytając interesującą książkę. |
Więcej uwagi to nie tylko dobry sposób na odżywanie się, ale również na ogólny styl życia. Trening uważności (Mindfulness-Based-Stress-Reduction, MBSR) został opracowany w latach siedemdziesiątych w Stanach Zjednoczonych i znajduje u nas coraz więcej zwolenników.
Właściwie zasada uważności jest znacznie starsza, gdyż praktykowano ją już w buddyzmie 2500 lat temu. Takie samo nastawienie do życia, jednak pod inną nazwą, to Slow-Food, czyli „powolne jedzenie”, które rozwinęło się we Włoszech w latach osiemdziesiątych. Slow Food to celowa opozycja do pojęcia Fast Food, szybko rozprzestrzeniającego się pod postacią licznych budek z szybkim jedzeniem na wynos i sieci burgerowni. Oznacza powolne delektowanie się posiłkiem i docenienie zdrowych, świeżych, regionalnych produktów.
Dobra rada na koniec: Sprawdź na własnej skórze, co oznacza uważne jedzenie. Pomoże Ci w tym to ćwiczenie: decydujące będzie zwracanie o wiele większej uwagi na pokarmy niż dotychczas.
Weź do ręki winogrono lub kostkę czekolady i przyjrzyj się jej, jakbyś ją widział pierwszy raz w życiu. Jaka ona jest? Pozwól oddziaływać na siebie jej kształtowi i kolorowi. Przysuń ją do nosa i wdychaj jej zapach. Potem włóż do ust. Poczuj jej konsystencję i przed pogryzieniem odkryj jej smak. Odczuwaj ten smak nadal po połknięciu.