Mąka pszenna dostarcza nam tylko „pustych” węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi i zamienianie go w dodatkowe kilogramy. Orkisz i mąka razowa są znacznie zdrowsze i mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi i insuliny. Zawartość węglowodanów jest jeszcze niższa w mące migdałowej i kokosowej, które dostarczają białek i błonnika i dlatego mogą być stosowane w diecie niskowęglowodanowej. Przy dowolnym standardowym przepisie można zastąpić 20% wskazanej ilości mąki, mąką orzechową i wypełnić resztę mąką razową lub orkiszową.
Zwykły cukier używany w gospodarstwie domowym ma wiele niezdrowych skutków zdrowotnych. Niestety, standardowe ciasteczka bożonarodzeniowe są niezwykle słodkie, a co za tym idzie, niezdrowe. Jeśli jednak wypiekasz samemu, możesz łatwo przestawić się na smaczne, ale zdrowe alternatywy.
Cukrem kokosowym lub ksylitolem możesz zastąpić cukier w stosunku 1:1. Stewia jest do 300 razy słodsza od cukru, więc należy postępować zgodnie z instrukcjami dotyczącymi dawkowania znajdującymi się na opakowaniu. Miód i syrop z agawy zawierają około 25% mniej kalorii niż cukier, ale za to zawierają witaminy i minerały. 100 g cukru odpowiada około 80 g naturalnym słodzikom.
Rozdrobnione suszone owoce i rozdrobnione banany również nadają ciasteczkom zdrową słodycz. Przy zakupie należy dokładnie przyjrzeć się opakowaniu, aby upewnić się, że do suszonych owoców nie dodano cukru.
- morele,
- daktyle,
- śliwki,
- ananas,
- banany.
Rozdrobnij suszone owoce i wymieszaj je z gotowym ciastem. Rozdrobnione banany lub starte jabłko stanowią nie tylko słodzik, ale można je także wymieszać z olejem roślinnym, który zastępuje masło.
Jeśli chcesz upiec zdrowsze ciasteczka świąteczne, wystarczy zredukować ilość masła lub margaryny lub zastąpić je olejem kokosowym. Purée owocowe świetnie ułatwia zmniejszenie ilości masła. Jeśli chcesz nadać swoim ciasteczkom nieco egzotyczny akcent, wybierz olej kokosowy. 80 g tłuszczu roślinnego zastępuje 100 g masła. Brakującą masę (20 g) możesz łatwo uzupełnić wodą lub mlekiem migdałowym.
Jesteś weganinem lub chciałbyś piec bez żadnych składników pochodzenia zwierzęcego? Nie ma problemu – nasiona chia lub tofu świetnie się do tego nadają. Łyżka nasion chia zmieszana z dwiema łyżkami ciepłej wody zastępuje jajko pod warunkiem, że zostawisz nasiona w wodzie na 15 minut do napęcznienia. Ten sam efekt można również osiągnąć, wgniatając 50 gramów tofu do reszty ciasta.