Czekolada jest kaloryczna i powoduje próchnicę. Ale wysokiej jakości czekolada zawiera również wiele metabolitów wtórnych – przede wszystkim flawony. Poprawiają one funkcjonowanie naszego mózgu.
Ten fakt udowodniono, przeprowadzając badanie na Uniwersytecie Australii Południowej w Adelaide. Zawarto w nim dane 968 uczestników, u których od lat 80. rejestrowano nawyki żywieniowe oraz dane dotyczące zdrowia. Uczestnicy wzięli także udział w sześciu różnych testach, które miały na celu sprawdzenie możliwości poznawczych mózgu (wyobraźnia przestrzenna, pamięć krótkotrwała i długotrwała, zdolności myślenia abstrakcyjnego itp.). Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Appetite. Uczestnicy, którzy jedli czekoladę przynajmniej raz w tygodniu, w pięciu na sześć testów osiągali wyniki wyższe od średniej.
Beate Rossbach radzi: Kakao i czekolada z supermarketu zawierają niewiele flawonów. Znikają one podczas procesu alkalizacji czekolady. W sklepach wyspecjalizowanych w sprzedaży czekolady, znajdziesz gatunki bogate we flawony. Kakao o wysokiej zawartości flawonów dostępne jest również w aptekach.