Maj to początek sezonu truskawkowego, dzięki czemu owoce te można napotkać we wszystkich działach owocowych supermarketów, a także na targowiskach.
ZRÓB SOBIE TRUSKAWKOWY DZIEŃ!
Truskawki te są bardziej aromatyczne niż dostępne przez cały rok truskawki eksportowe, które pochodzą z południa Europy. Lokalne truskawki stanowią rozkosz dla zmysłu smaku. Truskawki są jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają one przykładowo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe oraz dostarczają organizmowi dużo minerałów w formie wapnia i magnezu. Wysoka zawartość kwasu salicylowego działa ponadto łagodząco przy schorzeniach reumatycznych i artretycznych.
Jednak truskawki mają jednak jeszcze jedną zaletę: oczyszczają organizm. Dzięki zawartości kwasu asparaginowego zalegająca w tkankach woda zostaje znacznie wydalona. Wykorzystaj ten efekt i stosuj od czasu do czasu tzw. truskawkowy dzień oczyszczający.
Potrzebne produkty:
■ 1,5 kilograma truskawek
■ 1 litr wody mineralnej
■ niesłodzona herbata ziołowa
Podczas „truskawkowego dnia” należy spożywać wyłącznie truskawki, które należy najlepiej podzielić na siedem porcji. Między truskawkowymi posiłkami należy spożywać dowolną ilość wody i herbaty ziołowej. Aby dodatkowo wesprzeć efekt oczyszczający, zaleca się stosowanie herbaty z pokrzywy.
Podczas truskawkowego dnia nie tylko odciążysz organy trawienne, ale także oczyścisz i odtrujesz organizm, a nawet stracisz nieco na wadze. Truskawki to prawdziwe cuda dietetyczne: 100 gramów truskawek zawiera jedynie 32 kalorie.