Obniżenie ciśnienia krwi bez stosowania leków – to da się zrobić! Lekarze z Uniwersytetu w Oslo (Norwegia) przez dwanaście tygodni podawali 72 pacjentom z nadciśnieniem tętniczym (130/85 do 180/109 mm Hg) sok z czerwonych owoców (codziennie 500 ml).
Była to mieszanka czerwonych winogron, wiśni, aronii i borówki amerykańskiej. Czerwone owoce zawierają dużo polifenoli. Ten sok zawierał około 250 mg polifenoli na 100 ml napoju. W grupie kontrolnej pito sok zawierający tylko 75 mg na 100 ml. Jak doniósł British Journal of Nutrition, ciśnienie krwi w grupie pijącej sok z czerwonych owoców spadło o średnio 7 mm Hg w porównaniu z grupą kontrolną (porównywano ciśnienie skurczowe). Polifenole zwalczają wolne rodniki i rozluźniają naczynia krwionośne.
Beate Rossbach radzi: Soki owocowe bogate w polifenole dostępne są w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Poza owocami wykorzystanymi w badaniu dużo polifenoli zawierają również jeżyny, czerwone pomarańcze, żurawina i porzeczki.