Spaliny samochodowe oraz wyziewy z kominów fabrycznych czy pieców grzewczych szkodzą sercu i naczyniom. Badania wykazały, że np. osoby mieszkające przy ulicach o dużym natężeniu ruchu charakteryzują się dwukrotnie wyższym ryzykiem udaru mózgu lub zawału serca.
Ale jak właściwie chronić się przed niebezpiecznymi miejskim powietrzem? Odpowiedzi na to pytanie udzielono na łamach magazynu specjalistycznego Enviromental Health Perspectives w listopadzie 2015 roku. Amerykański Urząd ds. Ochrony Środowiska w Triangle Park w Karolinie Północnej zaprosił do badania 42 uczestników, którzy w warunkach laboratoryjnych wdychali sztuczną mieszankę pyłów. Połowa z nich przez 4 tygodnie poprzedzające test przyjmowała codziennie 3 g oliwy z oliwek, druga połowa stanowiła grupę kontrolną. W teście prowokacyjnym znacznie lepiej wypadła grupa pierwsza: pod wpływem pyłu ciśnienie ich krwi nie wzrastało tak bardzo jak w grupie drugiej, naczynia pozostały elastyczniejsze, również krzepliwość krwi była mniejsza. Wszystkie te czynniki obniżają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Beate Rossbach radzi: Użyta w badaniu ilość oliwy z oliwek odpowiada mniej więcej 1 pełnej łyżce. Możesz oczywiście spożywać więcej – również do gotowania i smażenia, do sałatek oraz do pysznych przystawek.